Cem TURSUN-Yüksel KOÇ/İSTANBUL, () 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında 96 şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verildi.
25 ARALIK SORUŞTURMASI NASIL BAŞLADI ?
Kararda soruşturmanın 2011 yılı içerisinde değişik tarihlerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü'ne gelen ihbarlar üzerine başladığı belirtildi. 241 sayfalık takipsizlik kararına göre bu ihbarlar üzerine Abdülkerim Çay ve Cengiz Aktürk hakkında örgüt üyesi olma suçundan soruşturmaya başlandığı kaydedildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcıları İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu'nun imzasını taşıyan 25 Ağustos 2014 tarihli takipsizlik kararında Abdülkerim Çay ve Cengiz Aktürk'ün aralarında yaptıkları konuşmalar üzerine soruşturmanın Usame Kutup, Muaz Kadı, Sezgin Akbaba, Mehmet İlker Aycı ve Sefer Kocabaş'a uzandığı, ardından da diğer şüphelileri kapsadığı anlatıldı.
8 AYRI SUÇ
Takipsizlik kararında 96 şüphelinin, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", “Rüşvet vermek, rüşvet almak, rüşvete aracılık etmek", “Resmi belgede sahtecilik", “İhaleye fesat karıştırmak", “İrtikap", “İmar kirliliğine neden olmak", “Pasaport Kanunu'na muhalefet" ve “Suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama" suçlarından soruşturulduğu hatırlatıldı.
YETKİSİZ HAKİM KARARIYLA TAKİP YAPILDI
Takipsizlik kararında soruşturmada fiziki ve teknik takibe alınan şüphelilerle ilgili kararın yetkisiz hakimlikçe verildiği kaydedildi. Kararda, “Dosya ile ilgili yapılan inceleme tutanağında görüleceği gibi nöbetçi hakimlik görevinin 1 ve 3 Nolu hakimliklere ait olduğu tarihlerde dahi sürekli olarak 2 Nolu hakimliğin uzatma kararını verdiği… yaklaşık 1.5 yıllık soruşturma sürecinde TMK 10/3-C ile yetkili 3 hakim bulunmasına rağmen Hakim Osman Burhanettin Toprak'ın ve Yakup Kaya'nın nöbetlerinde dahi kararların hakim Süleyman Karaçöl tarafından verildiği, kimi zaman henüz kararın uzatılmasına bir hafta olmasına rağmen aynı hakim tarafından uygulamada bulunmayan bir yöntem uygulanarak bir hafta sonra geçerli olmak üzere uzatma kararları verildiği, Hakim Osman Burhanettin Toprak ve Yakup Kaya'nın tayin olmalarına müteakip göreve başlayan hakimlerden Bekir Altun'un nöbetinde riayet edilmeyerek kararların sürekli olarak Süleyman Karaçöl ve Menekşe Uyar tarafından verildiği" belirtildi.