Fatih KARAÇALI / ADANA, () - ADANA'da 18 yaşın altındaki çocuklara otobüs firmalarının bilet satışı yapmaması konusunda valilik genelge sayesinde 20 günde evden kaçmak isteyen 11 çocuk yakalanıp, ailelerine teslim edildi.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Şube Müdürlüğü, yazın başlaması ile birlikte artan evden kaçma ve küçük yaştaki kişilerin başka kentlere götürülerek suça itilmesinin önlenmesi için çalışma yaptı. Evden kaçan çocukların otogar ve tren garlarından bilet almasını önlenmesi gerektiğini bildiren Çocuk Şube Müdürlüğü'nün raporunu dikkate alan Vali Mustafa Büyük, 12 Temmuz'da genelge yayınladı. Otogar ve şehir merkezindeki otobüs firmalarının bilet satış ofislerine gönderilen genelgede, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi uyarınca "Küçük yaştaki şahıslara, yanlarında velileri olmadığı sürece bilet sattığı belirlenenlere 'Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 lira idari para cezası verilir' hatırlatması yapılarak, ceza yazılacaktır" denildi.
Genelge'nin yayınlandığı 12 Temmuz'dan bu güne kadar, otobüs firmalarından bilet almaya gelen 18 yaşının altındaki 11 çocuk, yazıhane görevlileri tarafından polise teslim edildi.
ENİŞTESİNE KIZDI EVİ TERK ETTİ
Bu uygulamanın son örneği merkez Seyhan İlçesi'nde yaşandı. İstanbul'daki ailesinin yanından Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nde oturan teyzesini ziyarete gelen 13 yaşındaki kız çocuğu G.B. sabah kahvaltı sofrasında eniştesi ile tartıştı. Zeytin ve peynir yüzünden tartışan G.B, eniştesinin işe gitmesini fırsat bilerek, eşyalarını toplayıp evden kaçtı. Bir otobüs firmasının Ziyapaşa Bulvarı üzerinde bulunan yazıhanesine gelen G.B., İstanbul'a gitmek için bilet almak istedi. G.B.'nin hareketlerinden şüphelenen firma görevlileri, durumu polise bildirdi. İhbar üzerine yazıhaneye gelen polis ekipleri G.B.'yi aldı. Çocuk Şube Müdürlüğü'ne götürülen G.B., "Ailem İstanbul'da yaşıyor. Yaz tatili için Adana'ya gelmiştim. Sabah eniştemle tartıştık, teyzemde kalmak istemedim. İstanbul'a ailemin yanına dönmek istiyorum. Yazıhane görevlileri bilet vermedi" diye bilgi verdi.
G.B.'nin Adana'da yaşayan teyzesine ve İstanbul'da oturan ailesine ulaşan polis, genç kızın ifadesini doğruladıktan sonra yakınlarına teslim etti.

FOTOĞRAFLI