DİYARBAKIR'ın Hani İlçesi'nde 2008 yılında 12 yaşındaki M.A. adlı kıza tecavüz ettikleri iddiasıyla 55 yıl hapsi istenen 19 yaşındaki R.Y. ile 15 yıl hapsi istenen ağabeyi 22 yaşındaki D.Y. hakkındaki dava karar aşamasına geldi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre tecavüz 2008 yılında Hani İlçesi'ne bağlı bir köyde meydana geldi. Olay tarihinde 12 yaşında olan ilköğretim okulu öğrencisi M.Y.'nin kız arkadaşının evine gittiği belirtildi. R.Y.'nin kız kardeşini bir bahane ile dışarı gönderdikten sonra M.A.'ya tecavüz ettiği öne sürüldü. M.Y.'nin yaptığı testte hamile olmadığını anladığı, kendisine tecavüz eden R.Y.'nin ilişkiyi herkese anlatacağı tehdidi ile küçük kızla 10-20 kez ilişkiye girdiği belirtilen iddianamede tecavüzün zincirleme olduğu yer aldı.
M.Y.'nin arkadaşlarına şüpheli R.Y.'nin ağabeyi, 22 yaşındaki D.Y.'yi sevdiğini söylediği, bu kişinin askerden döndükten sonra konuşmak üzere kızı bir akrabalarının boş evine götürdüğü, kapıyı sürgülediği ve burada ilişkiye girdiği ifade edildi. Öğretmenlerin, okul arkadaşlarına haklarını helal etmelerini istediğine dair notlar yazarak gönderen M.Y.'nin durumunu ailesi ile konuştuğu, kızın bunun üzerine tecavüze uğradığını söylediği kaydedildi.
Olayın ortaya çıkması üzerine koruma altına alınan ve Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hasatanesi'ne sevk edilen M.Y. 'depresyon tanısı' ile takip altına alındı. Hastaneden gönderilen raporda, kızın ruh sağlığının bozulduğu, Doğum Hastanesi'nde ise anatomik olarak bakire olduğu belirtildi. Diyarbakır ve Ankara Adli Tıp Kurumları'na sevk edilen M.Y. için verilen raporda herhangi bir sperm örneğine rastlanmadığı, cinsel ilişki ile muayene arasında 20-30 günden fazla zaman bulunduğu için sperm hücrelerinin tespitinin mümkün olmadığı belirtildi. İddianameyi hazırlanan Savcı, raporlarda mağdurun 'kızlık zarının duhule müsait olduğunu' belirterek, kızlık zarının yırtılmamış olmasının şüpheliler lehine delil olamayacağını vurguladı.
Savcı, M.Y.'nin 2 saat psikolog ile görüştükten sonra, 2 saatte polise ifade verebildiğini, bu ifadenin tanık beyanları ile uyuştuğunu bildirirken, sanıklardan R.Y. için 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı', 'Nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal' ve 'Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından 55 yıla kadar, ağabeyi D.Y. için de 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.
25 DURUŞMADAN SONRA KARARA YAKLAŞILDI
Diyarbakır 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan D.Y. ve R.Y. suçlamaları kabul etmedi. M.Y. ise, duruşmada psikolog gözetiminde ifade verdi. İki sanık, yargılama sürerken tahliye edilirken, 25'inci duruşmada savcı esas hakkındaki görüşünü açıklamak için süre istedi. Mahkeme heyeti, bu istemi kabul ederek duruşmayı erteledi.

FB(GG/İD)