MALATYALI Mahmut Dere, kardeşinin 14 yıl önce askerdeyken öldürüldüğünü ileri sürerek, şimdiye kadar verdikleri hukuk mücadelesinden sonuç alamadıklarını, bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacağını söyledi.
31 Temmuz 2000 tarihinde, Çanakkale’nin Gökçeada İlçesinde vatani görevini yapmakta olan Aydın Dere’nin nöbet tuttuğu yerde intihar ettiği açıklandı. Çocuklarının intihar ettiğine inanmayan Dere ailesi hukuk mücadelesi başlattı. Ağabey Mahmut Dere, kardeşinin ölümünden sonra ilk olarak Bursa Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapıldığını ancak bu raporun kendilerini tatmin etmediğini belirterek yeniden soruşturma açılması için başvurduklarını söyledi. Aile, yeniden savcılığa başvurunca İstanbul Adlî Tıp Kurumu, mezarı açılan Aydın Dere’nin arkadan bitişik mesafeden vurularak öldürüldüğünü rapor etti.
'İNTİHAR ETMEDİĞİ ORTADA'
İkinci otopsi raporunda kardeşinin öldürüldüğünün belirtilmesi üzerine Mahmut Dere, sorumluların yargılanması için hukuk mücadelesi başlattı. Ancak aradan geçen 14 yıla rağmen halen bir sonuç çıkmadığını kaydeden Dere, son olarak çareyi Anayasa Mahkemesi’ne başvurmakta bulduklarını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nde de bir sonuç çıkmaması durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini belirten Ağabey Mahmut Dere, "Kardeşimin intihar etmediği ve başkası tarafından vurulduğu ortada. Artık nereye gideceğimizi, hangi kuruma başvuracağımızı şaşırdık kaldık" dedi.