DİYARBAKIR'ta lise 1'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki H.Ü. adlı kıza 'zincirleme olarak cinsel istismarda bulunmakla' suçlanan ve hakkında 29 yıl hapis cezası istenen lise son sınıf öğrencisi 22 yaşındaki R.K., tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
Diyarbakır'da geçen yıl lise 1'inci sınıf öğrencisi H.Ü.'ye cinsel istismarda bunduğu iddia edilen, aynı okulda eğitim gören 4'üncü sınıf öğrencisi R.K. şikayet üzerine çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. R.K. hakkında 'zincirleme olarak beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'zincirleme hakaret' suçlarından dava açıldı.
Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianamede, olay tarihinde 14 yaşında olan mağdurenin bir arkadaşının tanıştırması sonucu aynı okulda okuyan R.K. ile duygusal yakınlık yaşadığı, şüphelinin de bunu kullanarak, onu eve götürüp, birden çok kez cinsel istismarda bulunduğu yer aldı. İddianamede, "Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı raporda, mağdurenin yapılan beden muayenesinde bakire olduğu belirlenmiş, hem doğal hem anal yoldan cinsel istismara maruz kaldığına dair bulguya rastlanmadığı belirlenmiştir" dedi. İddianemede, anal yoldan kurulan ilişkilerde bulguya rastlanmayabileceği, bu durumda ilişkinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin soruşturma ile aydınlatılmasının uygun olacağı belirtildi.
SAVCI:ZİNCİRLEME OLARAK RIZASIYLA CİNSEL İSTİSMAR
Olayın mağdura zincirleme olarak ve rızasıyla nitelikli cinsel istismar şeklinde kabul edilmesi gerektiğini savunan savcı, çocuk psikiyatri uzmanınca düzenlenen rapora göre, mağdurede depresif uyum bozukluğu saptandığı ve ruh sağlının bozulduğunun belirtildiğine dikkat çekti, 'zincirleme olarak beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'zincirleme hakaret' suçlarından 29 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.
Hazırlanan iddianamede, mağdure ve sanık arasında yapılan mesajlaşmalar da yer aldı. Karşılıklı mesajlaşmalarda sanığın mağdureye hakaret ve küfür içerikli mesajlar yazdığı görüldü.
'KENDİ RIZASIYLA GELDİ'
İddianamenin Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesinin ardından, görülmeye başlanan davanın ikinci duruşması yapıldı. İfadesi alınan tutuklu sanık R.K., "Hiçbirşey zorla olmadı. Kendi rızası ile geldi. Bana 'Evlenelim' dedi. Ben okulun bitmesi ve askerliğimi yapmamın ardından evlenebileceğimizi söyledim. Bir gün arkadaşıyla evimize geldi. Beni öperek, özlediğini söyledi. Olaydan 1 ay sonra polisler bizim eve gelerek, bana suçu anlattı. Bizimkiler babası ile görüştüler. Evlenmek istediğimizi söylediler. Babası izin vermedi" dedi.
'KOLUMDAN TUTARAK, TOKAT ATTI'
Daha sonra söz hakkı verilen mağdure H.Ü., sanığın yeğeninin kendilerini tanıştırdığını belirterek, "Israr edince okulun dışında görüşmeyi kabul ettim. Görüşmenin arkadaşça olacağını, duygusal olmadığını söyledim. İkinci buluşmamızda kafeteryaya gidecektik. Beni harabe bir yere götürdü. Ben dönecekken, kolumdan tutarak, kolumu çevirdi ve bana tokat attı. Beni evin içine sokarak, kapıyı kilitledi. Ben bağırdım, ancak kimse duymadı. Korktum, engellemeye çalıştım. Zorla ters ilişki kurduktan sonra beni bıraktı. Ben evden çıkarak, sokakta birilerine sorup, caddeye çıktım. Tokat attığı için yüzüm şişti. Ablama durumu anlattım. Ben kesinlikle onu zorlamadım. O beni öptü" dedi.
Mahkeme heyeti, daha sonra H.Ü.'nün sınıf arkadaşını tanık olarak dinledi. Tanık Z.P., H.Ü.'nün R.K.'nın evine kendisinin gittiğini ifade ederek, "Kapıyı açan R.K. eşofmanlıydı. H.Ü. kapıyı iterek içeri girdi. Ancak ben kapıda bekledim. H.Ü. çıkınca bana sarılarak, çok mutlu olduğunu söyledi. Beraber okula, sonra bizim eve gittik. Onu çok sevdiğini ve bırakmak istemediğini söyledi" diye konuştu.
SANIK TAHLİYE EDİLDİ
Daha sonra söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti ise anığın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi.
Mağdurenin ruh sağlığına ilişkin yazılan talimatın cevabının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

FB(GG/SS)