Teslime TOSUN/ANTALYA, () - ANTALYA'da 2001 yılında bacanağı Osman Kılınç'ı öldürmekten ömür boyu hapse mahkum edilen Mustafa Dikyar'ın cinayeti işlediğini öne sürdüğü Rus Stus Yevgenyv, ömür boyu hapis cezasının yanı sıra 'yağma' suçundan da 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.
2001 yılında dönemin DYP Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Osman Kılınç, 34 bin lira alacağı olan bacanağı Mustafa Dikyar ile telefon görüşmesinin ardından ortadan kayboldu. Kılınç'ı arayan polis, onun son olarak birlikte görüldüğü bacanağı Dikyar'ın da ortadan kaybolması üzerine soruşturmayı genişletti.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Mustafa Dikyar'ın KKTC'de olduğunu belirledi. KKTC'den uçakla Rusya'ya kaçma hazırlığında olan Dikyar, yakalanıp Antalya'ya getirilerek sorguya alındı. Osman Kılınç'ın, bacanağı tarafından borç- alacak anlaşmazlığı nedeniyle öldürüldüğünü belirleyen polis, Mustafa Dikyar'ın verdiği bilgiler doğrultusunda Lara sahilinde kuma gömülen Osman Kılınç'ın cesedini buldu.
'RUSLAR ÖLDÜRDÜ' DEDİ
Emniyetteki ve savcılıktaki sorgulamalarında suçlamaları kabul etmeyen Mustafa Dikyar, Osman Kılınç'ı yanındaki iki Rusun öldürdüğünü öne sürdü. Dikyar o dönem verdiği ifadede, "Yanımda bulunan Stus Yevgenyv ile Andrei Anisimav, Kılınç'la tarihi eser alış verişi yaparken parada anlaşamadı ve tartışma sonunda yaptıkları kavgada onlar öldürdü" dedi. Tutuklu sanık Mustafa Dikyar, yargılandığı mahkemece ömür boyu hapis cezasına mahkum edilirken, Stus Yevgenyv ile Andrei Anisimav, Interpol tarafından aranmaya başlandı.
ROMANYA'DA YAKALANDI
13 yıl boyunca kırmızı bültenle aranan Ruslardan Stus Yevgenyv, geçen yıl Romanya'da yakalanarak Türkiye'ye iade edildi ve tutuklandı. Yevgenyv'in iadesinin ardından dosya, yargılamanın yapıldığı Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden açıldı. Geçen ay görülen ilk duruşmada suçlamaları reddeden Stus Yevgenyv, Mustafa Dikyar ile Rusya'ya yaptığı iş gezilerinde tanıştıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Mustafa Dikyar, diğer arkadaşımla beni Antalya'ya davet etti. Birkaç gün Antalya'ya geçirdikten sonra Mustafa bize Kıbrıs'a gitmeyi teklif etti. Beraber yola çıktık. Özel bir araçla sahil yolundan Kıbrıs'a giden geminin limanına vardık. Gemiye binip Kıbrıs'a gittik. Burada birkaç gün geçirdikten sonra Rusya'ya gidecektik. Kıbrıs'tan Rusya uçak bileti çok pahalıydı. Bu nedenle İstanbul'a geldik, daha sonra Rusya'ya döndük. Mustafa, Kıbrıs'ta kalmıştı. Biz hiç kimseyi öldürmedik. Ölen kişiyi tanımıyoruz. Ayrıca öldürmemiz için de hiçbir neden yok."
Bugün görülen ikinci duruşmada, Stus Yevgenyv'e son sözleri soruldu. Yevgenyv, "Ben işadamayım. 13 yıl boyunca birçok ülkede iş yaptım. Mustafa Dikyar da bunlardan birisi ve halen kendisinden alacaklıyım. Maddi durumum gayet iyidir. Dosyada kiralık katil olarak adlandırılmam çok saçma. Benim tek suçum yanlış zamanda, yanlış yerde bulunmam" dedi.
Mahkeme başkanı Süleyman Teke, sanık Stus Yevgenyv'i 6 ayı geceli gündüzlü tecrit edilmiş hücrede geçirmesi koşuluyla adam öldürme suçundan ömür boyu hapis cezası, öldürülen Kılınç'ın aracını ve parasını gasp ettikleri için de yağma suçlamasından 12 yıl 6 ay hapse mahkum etti.
Şüpheli diğer Rus Andrei Anisimav'ın aranmasına devam edildiği için dosyasının ayrılmasına hükmedildi.

TT(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)