ADANA'da 13 yıl önce evlerinde bıçaklanarak öldürülüp, 6 bin lira ile 8 bilezikleri gasp edilen 55 yaşındaki Mevlüt Canbolat ile eşi 50 yaşındaki Döne Canbolat'ın katil zanlısı 48 yaşındaki Mehmet Birdir, sigara içip içmeme konusunda yalan söylediği ortaya çıkınca, yakalanıp tutuklandı.
Merkez Seyhan İlçesi'nin Ova Mahallesi'nde 1 Mart 2001'de emekli işçi Mevlüt Canbolat ile eşi Döne Canbolat'ın sabah dışarı çıkmadığını fark eden komşuları, tek katlı bahçeli eve gelince kapı önünde kan izlerini fark etti. Komşuları açık kapıdan içeri girince  boğazları kesilerek öldürülen Cabolat çiftinin cesetlerini buldu. Yapılan incelemede 6 bin lira ve Döne Canbolat'ın kolundaki 8 altın bileziğin de gasp edildiği anlaşıldı. O gün yapılan araştırma ve soruşturmada katil zanlısı veya zanlıların izine ulaşılamadı.
Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek'in talimatıyla faili meçhul cinayet dosyalarını tekrar incelemek üzere Cinayet Bürosu'nda özel bir ekip oluşturuldu. 1 Mart 2001'de öldürülen Canbolat çiftinin dosyasını didik didik eden ekipler, olayla ilgili görgü tanıklarının ifadeleri, olay yerinden elde edilen bulgular, parmak izi ve sigara izmaritlerini tekrar değerlendirmeye aldı. O gün görgü tanığı olan 80 yaşındaki Kadir Yavuz'un ifadesinin satır aralarında kalan 'Komşularının yeğeni Mehmet'i olaydan 2 gün önce sokakta görmüştüm' sözleri dikkati çekti.
SİGARA YALANI
Polisler, tekrar ifadesini almak için evine gittiği Kadir Yavuz'un öldüğünü öğrenince o gün verdiği eşkal bilgileriyle şüphelinin robot resmini çizdirdi. Ardından da ifadesinde sözünü ettiği oto yıkamacı Mehmet Birdir'e ulaşıldı.
Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve çizilen robot resimdeki şüpheliye benzediği anlaşılan Birdir, ifadesinde Canbolat çiftini tanımadığını, söz konusu mahalleye ise hiç gitmediğini iddia etti. Olay yerinde sigara izmaritleri bulunması nedeniyle çapraz sorguya alınan ve sigara içerken çekilmiş fotoğrafları bulunan Birdir'e sigara içip içmediği soruldu. O da hayatında hiç sigara içmediğini söyledi. Ancak hava alması için Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesine çıkartılan Birdir'e sivil polisler sigara ikram etti. Birdir, sigara içince bu konuda yalan söylediği ortaya çıktı.
PARMAK İZİ DE ÇIKTI
Bu sırada olayın meydana geldiği gün alınan parmak izleri ile Mehmet Birdir'in parmak izleri karşılaştırıldı. "O mahalleye hiç gitmedim" diyen Birdir'in parmak izi de olay yerinden elde edilen parmak izleriyle aynı olduğu anlaşıldı. Suçlamayı kabul etmeyen Birdir, elde edilen deliller doğrultusunda, 'Gasp amaçlı, birden fazla kişiyi öldürmek' suçundan sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

FOTOĞRAFLI