KARABÜK'ün Safranbolu İlçesi'nde 112 Acil Servis'te görevli acil tıp teknisyenleri, müdahale ettikleri vakalarda yaşadıkları baskı ve zorlukları tatbikatla anlatmaya çalıştı. Senaryo gereği trafik kazasında müdahale ettikleri yaralıların tepkisiyle karşılaşan sağlıkçıların tatbikatı gerçeğini aratmadı.
Karabük Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği'nin Misak-ı Milli Meydan'ındaki tatbikatında senaryo gereği anne ve babasının elinden bir anda kurtularak yola fırlayan 7 yaşındaki çocuğa otomobil çarptı. Yere yığılan küçük kızın anne ve babası sinir krizi geçirirken, otomobilden yaralı olarak çıkanlardan biri 112 Acil Servis'i aradı. Ambulanslarla olay yerine gelen sağlık ekiplerine, otomobildeki iki yaralı geç geldikleri gerekçesiyle tepki gösterdi. Sağlık görevlileri, bir yandan kendilerine bağırıp çağıran iki yaralıya müdahale ederken, bir yandan da yerdeki küçük kıza müdahale edip, anne ve babasını sakinleştirmeye çalıştı. Küçük kızın öldüğü belirlenirken, yaralılar sedyelerle ambulansa taşındı.
Meydanda toplananların ilgiyle izlediği tatbikatta, kaza sonucu ölen kızı canlandıran 7 yaşındaki Zeynep Şık büyük alkış aldı. Sağlık görevlileri tatbikat sonunda, 'Sağlıkta emeğe saygı, şiddete sıfır tolerans' yazılı pankart açtı.
Karabük Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Saniye Aynur, 112 çalışanlarının olaylarda yaşamış oldukları stres, baskı ve şiddeti tatbikatla anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Aynur, "Maalesef çalışma arkadaşlarımız çoğu zaman darp ve şiddete maruz kalmaktalar. Yakın bir tarihte ilimizde de olay yerine giden ambulans ekibimize taşlı, baltalı saldırılırda bulunuldu. Amacımız sağlık ekiplerine yapılan şiddet konusunda farkındalık uyandırmak ve bu olayların sona ermesini sağlamak. Unutmayın sağlığınız bize, canımız size emanet" diye konuştu.

BD(EE/AK) (FOTOĞRAFLI)