Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı.

IŞİD VURULUYOR

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor.

ASKERİ KAYNAKLAR : TOPLAM 63 HEDEFE 224 ATIŞ YAPILDI

Askeri kaynaklar tarafından başlatılan askeri harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu belirtildi.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04: 00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04: 05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05: 45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatının ise saat 06:08'de başladı. Saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.

OPERASYONUN AMACI

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

TSK OPERASYONLARI ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR

IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.


DAKİKA DAKİKA OPERASYON

* 04:00'da Sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı,.

* 04:05 daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinalarıyla geçitler açılmaya başlandı.

* 05:45'te topçu ve ÇNRA atışları sona erdi.

* 06:08 ilk Hava harekatı icra edildi.

* 06:10 Hava harekatı icra edildi.

* 06:30 Hava harekatı icra edildi.

F-16'LAR DA IŞİD'İ VURDU

CELABRUS KARKAMIŞ'IN KARŞISINDA

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Cerablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bir tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı.

Cerablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru ilerlemeye başladı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Cerablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Cerablus'tan atılan 10'u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü.

Dün de Cerablus'tan atılan havan topları Karkamış'a düşünce polis, vatandaşlardan can güvenliği için güvenli bir yere gitmeleri uyarısında bulunmuştu. Halk ilçeyi boşalttı. İlçedeki kamu personelinin de 2 gün idari izinli olduğu duyuruldu. Gaziantep Valisi, Karkamış Kaymakamı, Belediye Başkanı, Gaziantep Garnizon Komutanı ve Emniyet Müdürü, ilçeyi teftiş etti. Çok az sayıda vatandaş ise boşalan evlere göz kulak olmak için ilçede kaldı.