Bünyamin YIL/ADANA, () - ADANA Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi Altın Koza Sanat ve Turizm Hizmetleri A.Ş.'de 80 bin 136 liralık 3 'naylon fatura' kullanımıyla ilgili davada faturayı kesen şirketin sahibi daha önce kabul etmediği imzanın kendisine ait olduğunu, bu rakam karşısında vermediğini söylediği işleri de yaptığını söyledi.
Altın Koza Film Festivali'ni düzenleyen şirkette 2011 yılı Ekim ayına kadar çalışan 52 yaşındaki Şenol Demirci, hizmet alımlarında sahte faturalara karşılık ödeme yapıldığı iddiasıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Vergi Dairesi Başkanlığı'na şikayetçi oldu. Bir yılı aşkı süre devam eden soruşturmada Ali Sivaslıgil'in adına kayıtlı 'Seden Reklam Kırtasiye Peyzaj Ticaret'in iddiaya konu tarihlerde Altın Koza'ya kestiği 42 bin 857 lira, 13 bin 713 lira ve 23 bin 566 liralık 3 adet fatura incelendi.
Polis tarafından ifadesi alınan 70 yaşındaki Ali Sivaslıgil, suça konu faturaları kendisinin düzenlemediğini, Altın Koza'ya da herhangi bir mal satmadığını, çek ya da para almadığını, teklif mektubu vermediğini söyledi. Adana Kriminal Polis Laboratuvarı'nda yapılan araştırmada da faturalardaki imzaların Ali Sivaslıgil'in elinden çıkmadığı rapor edildi. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan vergi tekniği raporunda da söz konusu faturaların sahte olduğu bildirildi.
DAVA AÇILDI
Cumhuriyet Savcılığı, toplam tutarı 80 bin 136 bin lira olan 3 faturanın sahte olduğunun ortaya çıkması üzerine 'Hizmet nedeniyle güveni kötü kullanmak' ve 'Resmi evrakta sahtecilik' suçlamasıyla iddianame hazırladı.
Adana 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede dönemin Yönetim Kurulu Başkanı ve CHP Belediye Meclis üyesi, 59 yaşındaki Bekir Sıtkı Özer, dönemin Genel Müdürü ve Belediye Kültür Sanat Daire Başkanı Ozan Aksu (40), Koza Sanat ve Turizm Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü, Candar Yaygır (47), dönemin Muhasebe Müdürü Mustafa Mete (59), şirket personellerinden Koray Diker (39), Mehmet Burak Cingiz (33) ve Gülten Kızılelma'nın (30) 7'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Sahte faturaları düzenlediği ve belediye şirketine verdiği öne sürülen Mehmet Ali Küçükgöde (45) ve Mustafa Turan Polat'ın (50) ise 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Davanın ilk duruşmasına 9 sanıktan Mehmet Burak Cingiz hariç diğerleri katıldı. Sanıklar, suça konu faturaların sahte olmadığını, kitap ve afiş basımı karşılığında ödeme yapıldığını söyleyip, suçlamaları reddetti.
'Mağdur' sıfatıyla duruşmaya giren suça konu faturaları kesen şirketin sahibi Ali Sivaslıgil'in ifade değişikliği dikkat çekti. Polisteki ifadesini kabul etmeyen Sivaslıgil, hakim karşısında "Emniyet Müdürlüğü'nde bana 'Altın Koza Oteli'ne fatura düzenlemişsin' dediler. Ben de 'böyle bir fatura düzenlemedim' dedim. Benim şimdiki ifadem doğrudur" diye ifade verdi.
Ali Sivaslıgil, kriminal incelemede faturalardaki imzanın kendi elinden çıkmadığı rapor edilmesine rağmen, imzaların kendisine ait olduğunu savundu.
Ali Sivaslıgil, üç adet faturayla ilgili Altın Koza'nın düzenlediği tediye fişleriyle ilgili olarak da 35 bin liralık belgedeki imzanın kendisine ait olmadığını söyledi.
Şikayetçi olmayan Ali Sivaslıgil, sanıklardan Mehmet Ali Küçükgöde'nin işyerini idare ettiğini, kitap ve afiş basımı için kendisinin yerine teklif hazırladığını, bunları imzalayıp Altın Koza'ya teslim ettiklerini, işin kendilerine verildiğini, teklife konu işlerin üretilip, teslim edildiğini, karşılığında alınan çekleri tahsil eden sanık Mustafa Turan Polat'a da daha önce yaptırdıkları işler nedeniyle borçlu olduklarından çekleri cirolayıp verdiklerini, sahtecilik iddiasının gerçek dışı olduğunu savundu.
Mahkeme duruşmaya katılmayan sanık Mehmet Burak Cingiz ile ihbarcı tanık Şenol Demirci'nin dinlenmesine karar verip, davayı erteledi.

FOTOĞRAFLI