GÜVENLİK EKİPLERİ ARAMA YAPMAKTAN KAÇINDI
Hatay'da, içinde füze başlığı olduğu iddia edilen ancak aranmasına engel olunan TIR konusunda Valilik ve savcılığın yapacağı bir açıklama ile gelişmelerin net olarak ortaya çıkması beklenirken; Valiliğin 'arama isteğinin usulüne uygun olmaması nedeniyle' engellediği ortaya çıktı.
Savcılık ise henüz bir açıklama yapmadı, ancak aramaya engel olan ve kendilerini MİT görevlisi olarak tanıtanlar ile bu aramayı gerçekleştirmekten kaçınan polis ile jandarma hakkında suç duyurusunda bulunabileceği öğrenildi.
SAVCI ARAMA YAPTIRMAK İSTEDİ
'nın çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiye göre, bu konudaki ihbar bölgesel görev yapan Adana Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu Maddesiyle görevli Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapıldı. Hatay bölgesinden sorumlu bir Cumhuriyet Savcısı Adana'ya 2 saat uzaklıktaki Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'ne giderek TIR'da arama yaptırmak istedi. Savcının isteği ile olay yerine gelen jandarma ve polis, aldığı bir emir ile bu aramayı yapmaktan kaçındı. TMK Savcısı tutanak düzenleyerek bölgeden ayrıldı.
Bugün de TIR'da bulunan kişilerin kendilerini MİT görevlisi olarak tanıtıp kendi kontrollerinde olduğunu söylemesi ve adli kolluk kuvvetinin arama yapmaktan kaçınması nedeniyle ilgili makamlar arasında görüşme ve yazışmalar oldu. Savcısının, görevin yerine getirilmemesi nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmasının beklendiği kaydedildi.
VALİ: MİT ARACI ARANAMAZ
Söz konusu TIR'ın aranmasının, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in, Kırıkhan Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı'na gönderdiği resmi yazı ile engellendiği ortaya çıktı. Vali Lekesiz imzasıyla gönderilen yazıda şöyle deniliyor:
"Muhtelif kanallardan Valiliğimize intikal eden bilgilere göre; MİT'e bağlı görev yapan personel ile araçlarının Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı'nca alıkonulduğu anlaşılmaktadır. Bahsi geçen görevlilerin bağlı oldukları 2937 Sayı Kanun'a göre personelin özel statüleri ve doğrudan Başbakanlık makamına bağlı olarak çalışmaları dolayısıyla usulüne uyulmaksızın alıkonulmaları cezai sonuç doğuracağından, ilgililerin kimliklerinin belirlenip serbest bırakılmalarını önemli rica ederim."
Vali Lekesiz'in imzasıyla gönderilen yazının bilgi için Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na da gönderildiği anlaşıldı.
MİT TWİTTER'İ
Bu arada MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ait olarak gözüken Twitter hesabında saat 12.59'da bu konu ile ilgili olarak art arda yazılan şu cümleler yer aldı:
"MİT aratmamış iddialarına eğer MİT konuşursa, konuşacak dilleri iftiraları kalmaz. Susuyoruz susuyoruz, siyasete bulaşmıyoruz. Bazı konulara değinmek istiyorum kurumum adına buradan konuşmak istemiyorum. Ama bazı iddiaların çürümesi için zamanı gelince yazacağım."
CHP'Lİ DUDU: HUKUK DEVLETİ KATLEDİLDİ
Kırıkhan İlçesi'nde mühimmat bulunduğu iddia edilen TIR'ın jandarma tarafından durdurulduktan sonra gitmesine izin verildiği iddialarıyla ilgili gelişmeleri takip eden CHP Hatay Milletvekili avukat Mevlüt Dudu da savcının engellendiği iddiasını yeniden tekrarladı. İskenderun İlçesi'nde yeni bir açıklama yapan Dudu, TIR'ın İHH'ya ait olmadığının anlaşıldığı, karanlık noktalar bulunduğunu, olayla ilgili de herhangi bir gözaltı olmadığını söyledi.
"Açıkça söylüyorum dün akşam Kırıkhan'da hukuk devleti katledilmiştir" diyen Dudu, hükümetle yargının çekişmesinin bir örneğinin Kırıkhan'da yaşandığı görüşünü savunarak, şöyle devam etti:
"Adana özel yetkili mahkeme savcısı Sayın Özcan Şişman aldığı ihbar üzerine Başsavcının görevlendirilmesiyle Kırıkhan'a geliyor. TIR'ın durdurulmasını ve aranmasını istiyor. TIR durduruluyor, ancak arama konusunda savcıya engel çıkartılıyor. Sonuçta jandarma savcının talimatını yerine getirmeyerek TIR'ı aramıyor ve serbest bırakılıyor. TIR Reyhan'lıdan yüklenmiş ve Kilis tarafına Öncüpınar Sınır Kapısı'na gidiyor. Serbest bırakıldıktan sonra da Kilis istikametine değil de Reyhanlı istikametine tekrar dönüyor. Büyük bir hukuk katliamıdır, büyük bir hukuk skandalıdır. Yargı çökertilmek istenmektedir. Yargı engellerle karşılaşmaktadır. Bu skandal adli kolluğun gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkartmıştır. Eğer adli kolluk olsaydı, tamamen savcıya adliyeye bağlı kolluk olsaydı, ben eminim ki bütün bunlar yaşanmayacaktı."
'GERÇEKLER ENİNDE SONUNDA ORTAYA ÇIKACAK'
TIR'ın kime ait olduğunu bilmediğini ve çok detaylı bilgilere ulaşamadığını ifade eden Mevlüt Dudu şunları söyledi:
"Bu devlette hiç bir şey gizli kalmaz, eninde sonunda gerçekler ortaya çıkacaktır. Bunun sorumluları da en ağır bir şekilde cezalarını çekeceklerdir. Sonuçta jandarmanın, bu iki güç arasında kaldığı açıkça anlaşılıyor. Bu arada da mülki amire itaat ettiği çok açık. Durum bundan ibaret. Sayın savcı Adana'dan kalkmış buralar gelmiş ve diyor ki 'İhbar var. TIR'ı durdurun ben bunu aratacağım.' Bu kadar güçler bir araya gelip bu TIR'ın aranmasını engelliyorsa, yani bu ihbarın gerçekliği konusunu da göstergelere işaret etmektedir. Yani TIR'ın içinde iddia edildiği gibi maddeler ve malzemeler olmasaydı, aranması konusunda bir engel çıkartılmazdı." UA(OA/AAA)(FOTOĞRAFLI)