Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Aliağa ilçesinde FSRU Projesi (Yüzer LNG Terminali/ Floating Storage and Regasification) açılış törenine katıldı.
"Bu terör belasını da inşallah gömeceğiz" diyen Erdoğan, "El Bab neredeyse tamamlanmak üzere. Boşuna mı terörden arındırılmış bölge açıklamasını yaptık" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Projenin şehre, ülkemize, firmalarımıza hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum. 6 ay gibi kısa bir sürede hizmete alınmış olmasını çok çok önemli görüyorum.
Enerji talebi artacaktır. Büyüme hızımızla enerji tüketim oranımız aynı oranda artmıştır. Bu yılki enerji tüketimimiz 2002'den 2 kat daha fazla. Kendi kaynaklarımızı azami şekilde değerlendirirken, alternatif enerji kaynaklarını oluşturuyoruz. Doğalgaz en önemli enerji kaynağı. Elektriğin bir kısmı, ısınma ihtiyacımızı doğalgazla karşılıyoruz. Doğalgazda malesef dışa bağımlıyız. Kaynak çeşitliliğine gitmemiz şart.
LNG önemli bu bakımdan. Türkiye 8. sırada yer alıyor. Daha sağlıklı kurmak için LNG yatırımlarına öncelik vermemiz gerekiyor. 10'da birine karşılık gelen arz imkanı sağlıyor. Günde 20 milyon LNG gönderme kapasitesi olan bu tesis ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacak. Sadece Aliağa değil, Karadeniz Akdeniz nerede sıkıntı varsa oraya gidecek.
Tesislerini hizmete aldığımız Ege Gaz'a ilave yeni şirketin de çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Yeni yatırım hazırlıklarını memnuniyetle karşıladığımı bilmenizi isterim.Bizim petrolümü, doğalgaımız olmayabilir ama insan gücümüz var. Son yıllarda artan saldırılar istikrar ve güven zeminini etkilmeye yöneliktir. Bu terör belasını da inşallah gömeceğiz.
Daha dün yatırım bedeli 4 milyon lira olan projelerden oluşan Sayın Bakanımız ve Başbakanımızla Ankara'da açılışını gerçekleştirdik.
İnşallah pazartesi günü Kastamonu, Çankırı, Ilgaz Tüneli'nin açılışı yapılacak. Toplamda 13 kilometreye yakın. Dağları deldik ya. Ferhat olursan Şirin'e gidersin. Millet Şirin, bir Ferhat olduk Ferhat. Kış mevsiminde oralardan geçmek mümkün değildi. Bizi 2023'e taşıyacak olan bu projelerdir.
Bir yandan terörle mücadeleyi sürdürürken kalkınma gündemimizi sıkı sıkıya takip edeceğiz. Türkiye'nin önünü kesmek isteyenlere inat, yatırımlarını devam ettiren tüm işadamlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Projelerin hayırlı olmasını diliyorum.
EL BAB AÇIKLAMASI
Kilis'e bomba düştüğü zaman 'Neredesin hükümet, neredesin ey devlet' diyorsun. Kilis'e bomba atanların üzerine gittiğin zaman da bu sefer de 'Dünyayı biz mi kurtaracağız'. Bunlar ne saf insanlar. Tabii gideceğiz. Boşuna mı biz 'terörden arındırılmış güvenli bölge' diye bir açıklamayı başından beri yaptık.
Ama sabır sabır sabır, anlamadılar, o zaman 'Biz terörün üzerine sadece ülkemizde değil, orada da gideceğiz' dedik. İşte şimdi El-Bab neredeyse hallolmak üzere ve silahlı kuvvetlerimiz Özgür Suriye Ordusuyla beraber orayı da hallediyor.