Şırnak’ın Cizre ilçesinde PKK’nın HüdaPar’lıların evlerine yönelik başlattığı ve üç kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının üzerindeki sır perdesi aralanıyor. Saldırıdan 1 gün önce Şırnak Valisi Hasan İpek’in kimseye haber vermeden Cizre’ye giderek KCK ve HDP yetkilileri ile görüştüğü, olayların da bu sır görüşmenin hemen ertesinde başlaması dikkat çekiyor.

Star’ın ulaştığı bilgilere göre Cizre olaylarını HDP’nin Şırnak’ın Silopi ilçesinde çarşaf giydirdikleri kadınları zincirleyerek erkeklerin kölesi gibi göstermeye çalışmasıyla başladı.  HDP’nin çarşafa yönelik saldırıları Şırnak’taki Mustazaflar Cemiyeti tarafından basın açıklamasıyla protesto edildi. Bir süre sonra HDP Cizre İlçe Eş Başkanı Ali Akdeniz, DBP Eş Başkanı Can Sanrı, Botan Halk İnisiyatifi Üyesi Mustafa Çömlek ile DİVES Başkanı M. İsmail Yanık Hüda Par İlçe Başkanlığı’na giderek “Yaptığınız basın açıklamasında partimiz ve PKK aleyhine konuştunuz, özür bekliyoruz. Şayet bir özür beyan edilmez ise çıkabilecek olaylardan sorumlu değiliz. Gençlerimize artık hâkim olmayabiliriz” diye tehdit etti.

Doçkalarla ateş ettiler

PKK’nın saldırıları işte bu tehdidin yapıldığı 13 Aralık tarihinde planlandı. Önce saldırılacak Hüda Parlıların evi tespit edildi. Saldırı için mahallenin giriş çıkışlarında hendekler kazıldı. PKK’nın şehir yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Harekatı (YDG-H) üyeleri de uzun namlulu silahlarla sokak başlarını tuttu. Tarihler 27 Aralığı gösterdiğinde ise karanlık senaryo için düğmeye basıldı. Saldırı gecesi PKK’lılar, Cizre’de Aşk tepesinde bulunan Mem-u Zin kültür merkezinin damına önce doçkalar kurdu.

Kamyonla 100 PKK’lı geldi

İstihbarat birimlerinin tespitlerine göre “PKK’nın Cudi kampından 100 kişilik dağ kadrosu, 2 kamyon ile Cizre’ye yakın bir petrol istasyonuna getirildi. Oradan da binek araçlarıyla gruplar halinde Nur Mahallesi ve civarına taşınarak yerleştirildi. “Saatler 02:00 gösterdiğinde ise hakim tepelere kurulan doçkalar ve uzun namlulu silahlarla belirlenen evlere ateş açıldı. On saati aşkın süren saldırılarda hiç bir müdahale olmadı. YDG-H üyeleri tarafından yaklaşık 10 saat süren saldırı sonucunda üç kişi hayatını kaybetti. Onlarca ev kurşunlarla delik deşik edildi. Üç ev içindekilerle birlikte ateşe verilerek yakılmak istendi. Saldırı da Hüda Parlı 65 yaşındaki Abdullah Deniz ile YDG-H’lilerden olduğu öğrenilen Yasin Özer, Barış Dalmış hayatını kaybetti.

Vali: Cuma namazını Şırnak’ta kıldım 
 
İstihbarat raporlarına ve  görgü tanık ifadelerine göre Şırnak Valisi Hasan İpek, 26 Aralık tarihinde yani saldırıdan bir gün önce, yol güzergâhında bulunan Jandarma karakollarından bile haber vermeden Cizre’ye geldi. İpek, Cizre’de HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız ve KCK Cizre sorumlularının da aralarında bulunduğu kişilerle bazı görüşmeler gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde başlayan sır görüşmeler öğleden önce bitti. İddiaya göre HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise Vali Hasan İpek’le yaptığı toplantıdan sonra; aralarında HDP Cizre İlçe Eş Başkanı, DBP Eş Başkanı, Botan Halk İnisiyatifi Üyesi ve DİVES Başkanının  da bulunduğu bir heyeti HÜDA PAR Cizre ilçe teşkilatına gönderdi. Hüda Par İlçe Başkanı ile Görüşen heyet Hüda Parlıları tehdit etti. Aynı günün akşamında ise PKK’nın saldırıları başladı. İddialar üzerine Star’ın sorularını yanıtlayan Şırnak Valisi Hasan İpek tüm görüşmelerinin resmi olduğunu söyledi. 26 Aralık günü korumasız Cizre’ye gidip gitmediği iddialarına ise o gün Cuma Namazını Şırnak Merkezde bulunan Geylani Camiinde kıldığını ifade ederek Cizre’ye gitmediğini söyledi.