Bakan Çavuşoğlu'ndan AB'ye Rest: Türkiye'nin Patronu Değil, Kabul Edemeyiz




Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullah Gülen'in, kaçma olasılığına karşılık geçici olarak tutuklanması isteminin ABD'ye iletildiğini açıkladı. Habertürk'e konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD onu bize vermediği zaman ilişkilerimiz etkilenir. Biz bu noktaya gelmek istemiyoruz." dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Junker Türkiye'nin patronu değil. Türkiye'ye tepeden bakarak konuşamaz. Bunu kabul edemeyiz." diyerek AB'ye de rest çekti. Bakan, FETÖ darbe girişiminin ardından büyükelçilik düzeyinde görevden almalar olacağını da açıkladı.

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

GÜLEN'İN İADESİ

"17-25 Aralık'tan bu yana ABD'den her seviyede iade istedik. Son darbe girişimiyle ortaya çıktığı gibi Gülen'in iadesi için çalışmalarımızı hızlandıracağız. İsteğimiz çok net, bu kişiyi bize iade edecekler. Tutuklanması için girişimlerimiz oldu, ancak henüz bir cevap yok. Kaçmasının engellenmesine yönelik girişimlerimiz de bulundu. Bunun için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.

ABD ZİYARETİ

Kerry ile bir görüşme yapacağız, güvenlik ile ilgili görüşmelerimiz olacak. Hem siyasi, hem hukuki kanatlarda temaslarımız olacak. Vermemiz gereken mesajları vereceğiz. Oraya gitme amacımız Gülen'in iadesi.

İADE EDİLMEMESİ DURUMUNDA YAPTIRIMLAR

Bu olaydan dolayı Türkiye'de ABD karşıtlığı artmaya başladı. Kötü senaryolar üzerinde konuşmak istemem ama bu ilişkilerimizi etkiler. Bir ülkede darbe girişimi yapan bir terör örgütü var ve bu terör örgütü lideri bizde yaşıyor. ABD istiyor, Türkiye vermiyor. ABD ne hissederse, biz de hissederiz. Çünkü darbe girişiminde bulunan, darbe basit bir terör saldırısı da değil, bir terör örgütünün başı bir ülkede yaşıyorsa ve ABD onu bize vermediği zaman ilişkilerimiz etkilenir. Biz bu noktaya gelmek istemiyoruz. ABD'den terör örgütü başını kendi ülkesinde tutmasını istemeyiz. İşbirliği ve anlaşmalar çerçevesinde iadesini isteriz.

DİĞER ÜLKELERLE TEMASLAR

Bu hainlerden 8'i Yunanistan'a kaçtı. Bunlara asker kıyafeti giymiş onursuz denir. Siyasi sığınma talebinde bulundular. İade talebine ilişkin davalar da görülecek. Onları geri getireceğiz. Darbecilere siyasi sığınma hakkı verilemez. Yunanistan'ın bu hukuki süreci tamamlayıp vermesini bekliyoruz. Bulgaristan'dan da iade istedik. Kayıp hainler var, onların araması yapılıyor. Diğer ülkelerde bunların uzantıları var. Hem hukuki süreci işleteceğiz, diğer taraftan üçüncü ülkelerdeki faliyetlerin sonlandırılmasına ilişkin çalışmaları sürdüreceğiz. Bazı ülkeler adım atmaya başladı.

GELEN TELEFONLAR

Bazı arkadaşlarımız, 'Siz anlatıyordunuz ama bu boyutta olduğunu anlayamamıştık', 'Tedbirlerimizi hızlandıracağız' diye arayanlar da var, suçluluk psikolojisi içinde olup da arayanlar var. Bu anlamda da kendileri bazı adımları atacaklarını söylediler. Sadece okulları değil, bazı kuruluşları var. KKTC terör listesine aldı, gerekli tedbirleri alacaklar. KKTC hükümetine teşekkür ediyoruz, gerekli çalışmaları yapacaklarını biliyoruz. PKK'lıların da bir takım çalışmaları var. Kırgızistan yönetimi içine sızıyorlar, orada da darbe girişiminde bulunabileceklerini söyledik. Kırgızistan'ın da adımlar atması gerektiğini söyledik. Kırgızistan için de ciddi tehdit var.

AVRUPA MEDYASI

Utanmasalar 'Keşke darbe başarılı olsaydı' diyenler var. Birilieri de aleyhte konuşacak kimseyi bulamıyoruz diye mail atıyorlar. Bu darbe yapan kişiler buralarda varsa, sen olsan ne yaparsın? OHAL konusunda bu endişelerini Fransa ile paylaştın mı, Almanya ile paylaştın mı? Türkiye'de olunca niye tepki gösteriyorsunuz? Vatandaşın hürriyeti kısıtlanmayacak, güçlenecek. Bu OHAL döneminde attığımız adımları Avrupa Konseyi ile görüşeceğiz, bilgi vereceğiz. Bu süreci şeffaf bir şekilde sürdürürken, bir darbe girişimine karşı Avrupalı dostlarımızın ders verir gibi, kendileri birinci sınıf ülke diğerleri ikinci sınıf ülke gibi...

İDAM TARTIŞMASI

Türkiye ile tehditvari konuşamazlar. Avrupa Birliği değerlerini savunuyoruz. Meydanlarda idam diye bağıran vatandaşlarımız da var. Geliyorlar bize düşüncelerini söylüyorlar. AB yetkilileri de düşüncesini söyler ancak Türkiye'yi tehdit eder gibi söylerse bu ters teper.

RUSYA İLE SÜREÇ

Rusya'dan darbe karşıtı şartsız destek geldi. Başta Putin olmak üzere Rus yetkilere teşekkür ediyoruz. G20'den önce bir görüşme olacak. Bu zirvede önemli konular da konuşulacak. Bazı ekonomik yaptırımlar vardı. Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili her türlü olasılık değerlendiriliyor. Bu zirvede ekonomik yaptırımlar, atılacak adımlarla ilgili hazırlıklar yapılması gerekiyor."