ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Ankara uçağında bulunan bir yetkili, Cerablusoperasyonunda Ankara'ya tam destek verdiklerini söyledi. Yetkili, "Kürtlerin kuzeye ilerlemesine son verdik" dedi.
"ASIL DÜŞMAN IŞİD"

Cerablus'a yönelik düzenlen oparasyonla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye'nin terör örgütleri YPG ve IŞİD hedeflerini topçu ateşiyle vurduğunu belirterek, bu konuda Türk yetkililer ve Suriye Demokratik Güçleri temsilcileriyle temas halinde olduklarını söyledi.Tansiyonun yükselmemesi için çalıştıklarını belirten Toner, "Her iki tarafa da burada asıl düşmanın IŞİD olduğunu hatırlatmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Washington'ın, Suriyeli muhaliflerin Türkiye destekli Cerablus operasyonunun neresinde durduğuna dair en kapsamlı açıklama ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ankara uçağından geldi. Uçakta bulunan bir yetkili, Cerablus'ta Türkiye'yle ortak hareket ettiklerini ve 'Kürtlerin ilerleyişine son verdiklerini' söyledi.

'ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ'

Amerikan gazetesi Wall Street Journal'ın aktardığına göre, yetkili Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'yle Kürtlerin karşı karşıya kalma ihtimali hakkında şunları söyledi:

"Bu güçlerle Türkler arasında doğrudan bir çatışma görmek istemiyoruz. Bu hiç kimse için iyi bir senaryo değil. Bunu Türklere de izah ettik."

'ABD KÜRTLERE CERABLUS'TA DESTEK VERMEYECEK'

Yetkili, 'Fırat Kalkanı' adı verilen Cerablus operasyonunun 'Kürtlerin ilerleyişini durdurduğunu' da söyledi:

"Kürtlerin kuzeye ilerlemesine son verdik veya en azından bizden destek almayacaklarını gösterdik. Dolayısıyla şu an Türklerin en büyük endişesine de son verdik. Bunun, Cerablus operasyonunun doğru bir biçimde yapılması ve Türklerle birlikte hareket etmemiz için bize biraz nefes alma alanı sağladığına inanıyorum."

Aynı uçakta bulunan Washington muhabiriyse, yetkilinin sözlerini şöyle aktardı: "Türklere, Kürtlerin kuzeye ilerlemeyeceğine dair verdiğmiz gğvenceyi hayata geçiriyoruz. YPG'ye eğer kuzeye giderlerse onlara destek vermeyeceğimizi açıkça söyledik ve bu arada, bizim hava desteğimiz olmadan da ilerleyemezler."

'İNCİRLİK DE KULLANILDI'

Aynı yetkili, operasyonun ortak yapıldığını vurgulayarak, Türk özel kuvvetlerinin şafak vaktinden önce Suriye'nin kuzeyine girdiğini, bu sırada sınırın Türkiye tarafında bulunan Amerikan askeri danışmanlarından yardım alındığını, İncirlik'ten havalanan Amerikan insansız hava araçlarının operasyonda kullanıldığını söyledi.

'SENKRONİZE BİR HALDEYİZ'

Üst düzey yetkili, 'ihtiyaç duyulması halinde Amerikan savaş uçaklarının Suriyeli muhaliflere hava koruması sağlamaya hazır olduğunu' da söyleyerek, "Türklerle senkronize bir haldeyiz. Ne yaptıklarına tam olarak hâkimiz" dedi.