SURİYE'nin Halep kentine bağlı Carablus ilçesinde kontrolün Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensuplarının eline geçmesinin ardından Türkiye'ye sığınan Türkmen kökenli Suriyelilerin sayısının bin 104'e ulaştığı bildirildi.
Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Özgür Suriye Ordusu'na bağlı İslami Cephe kontrolündeki Carablus ilçesi, 10 gün süren şiddetli çatışmaların ardından IŞİD'in eline geçti. Kontrolü ele geçiren IŞİD'in, ilçede şiddet uyguladığını ileri süren ve daha önce Suriye'nin farklı kentlerinden gelerek Carablus'taki kamplara yerleşen Türkmen kökenli Suriyeliler, sınırı geçerek Türkiye'ye gelmeye başladı.
Dün sabahtan itibaren sınırı geçerek Türkiye'ye gelmeye başlayan Türkmenler'in sayısının bin 104'e ulaştığı öğrenildi. Sınırı geçen Türkmenler, yetkililer tarafından geçici olarak Karkamış'taki spor salonu ve taziye evine yerleştirildi. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Türkmenler'in günlük ihtiyaçları Kaymakamlık tarafından karşılanıyor. Özelikle spor salonu içerisinde barınmaları sağlanan Türkmenler, çadır veya konteyner kentlere gitmek istediklerini ifade etti. Carablus'ta IŞİD grubunun baskı ve zulmünden kaçtıklarını anlatan Suriyeli Türkmenler, "Bizler Carablus'taki kampta kalıyorduk. Ancak orası IŞİD grubunun eline geçti ve onlarda bize baskı uygulamaya başladı. Zulme dayanamayınca çocuklarımızla birlikte Türkiye'ye sığındık. Anacak buradaki kamplarda yer olmadığı için spor salonunda kalıyoruz. Burası çok soğuk, bizler en kısa zamanda Şanlıurfa'daki kamplarda kalan yakınlarımızın yanına gitmek istiyoruz. Bunun için yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.
Öte yandan Carablus'ta aralıklarla silah sesleri duyulmaya devam ediliyor.