TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin bir havan topu mermisinin Türkiye topraklarına düşmesi üzerine angajman kuralları kapsamında tank ve obüslerle yaptığı misilleme atışları ile Suriye'de IŞİD konvoyunu vurmasının ardından sınır bölgesinde sessizlik hakim. TSK'nın misilleme atışlarının ardından IŞİD mensuplarının bölgeden çekilmeye başladığı ileri sürülürken, çatışmalar yüzünden kaçarak Türkiye'ye sığınan Türkmenler de yeniden Suriye'ye dönmeye başladı.
El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü mensupları, 3 ay önce Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentinin Azez ilçesinde kontrolü ele geçirmek için muhalif Özgür Suriye Ordusu birlikleri ile çatışmaya başladı. IŞİD, uzun ve şiddetli çatışmaların ardından Azez'in büyük bölümü ile ve ilçedeki stratejik öneme sahip noktalarda kontrolü ele geçirdi. Azez'i ele geçiren IŞİD mensupları, Suriye'nin Türkiye'ye açılan ve ÖSO'nun kontrolündeki Es Selame Sınır Kapısı'nda da hakimiyeti ele geçirmek için çatışmalara girdi. Türkiye'nin güvenlik gerekçesiyle Öncüpınar Sınır Kapısı'nı geçişlere kapattığı çatışmalarda IŞİD mensupları galip gelemedi ve sınır kapısının kontrolü muhaliflerde kaldı.
KÖYE SALDIRDILAR
Türkiye sınırına hakim olmayı amaçladığı ileri sürülen IŞİD mensupları, ÖSO'ya bağlı bazı grupların Elbeyli ilçesinde geçici olarak yardımların aktarılması için açılan Çobanbey Hudut Kapısı'nın karşısında bulunan ve Arapçada 'Kapı' anlamına gelen Bab bölgesinde bulunduğunu saptayınca, geçen pazartesi günü bu bölgeyi kuşattı. Pazartesi gece geç saatlerden itibaren IŞİD mensupları ile Suriyeli Türkmenlerin yoğunluklu yaşadığı köylerin bulunduğu Türkiye sınırındaki bölgedeki muhaliflerle çatışmaya başladı. Şiddetli çatışmalar ve sıkça meydana gelen patlamalar Kilis'in Elbeyli ilçesi ile sınır hattındaki Türk köylerinde tedirginliğe yol açtı.
TÜRKMENLER TÜRKİYE'YE AKIN ETTİ
Şiddetli çatışmaların tedirgin ettiği Suriyeli Türkmenler ise korkudan evlerini terk ederek Türkiye sınırına geldi. Salı ve çarşamba günü 4 bini aşkın Türkmen, sınırı aşarak Türkiye'ye geldi. Sığınmacı Türkmenler ülkelerini terk ederek geldikleri Beşiriye Köyü'nde kurulan çadırda kendisini karşılayan güvenlik güçleri ile AFAD görevlileri tarafından kontrol ve kayıtları yapılarak; Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki kamplar ile Kilis'te okulların tatil olması nedeniyle geçici olarak barınma merkezine dönüştürülen okul ve yurtlara yerleştirildi.
SINIRA YIĞINAK YAPILDI
Türkmenlerin yoğun şekilde gelişleri üzerine salı gününden itibaren sınır hattı ve kritik noktalarda askeri önlemler artırıldı. Kilis'teki birliklerin yanı sıra Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sevk edilen zırhlı araçlar, sınır hattı ile Suriye'yi gören hakim tepelere konuşlandırıldı. Sınır hattında devriye sayısını artıran güvenlik güçleri, Suriye'den gelen hasta ve yaralı olanların taşınmasına da yardımcı oldu.
IŞİD KONVOYU VURULDU
Çatışmaların tedirginlik yarattığı bölgede IŞİD mensuplarının ateşlediği bir havan topu mermisi Çobanbey Hudut Karakolu yakınına düştü. Herhangi bir zayiata yol açmayan bu gelişmenin ardından angajman kuralları kapsamında, merminin ateşlendiği bölgeye tank, obüs ve ağır makineli silahlarla misilleme yapıldı. Havan topu mermisinin düştüğü bölgedeki Çobanbey Hudut Karakolu'nda konuşlu tank ve obüslerden yapılan atışlar, IŞİD mensuplarının bulunduğu bir konvoyu hedef aldı. TSK'nın atışlarına hedef olan konvoyda bulunan 3 aracın tahrip olduğu bildirildi.
IŞİD ÇEKİLİYOR İDDİASI
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan misillemenin ardından bölgeye sessizlik geldi. Dün akşam saatlerinden itibaren zaman zaman duyulan birkaç el silah sesi dışında çatışma yaşanmadı. Sabah saatlerinden itibaren de sessizliğin sürdüğü bölgeden, Türkiye'ye sığınmak için gelenler yok denecek kadar azaldı. Yerel ve sınır ötesi kaynaklar, TSK'nın misillemesinin ardından IŞİD mensuplarının çatışmayı bırakarak bölgeden çekilmeye başladığını iddia etti.
TÜRKMENLER GERİ DÖNMEYE BAŞLADI
Sınırda oluşan sessizlik ve IŞİD mensuplarının çekilmeye başladığı iddiası üzerine Türkiye'ye sığınan Türkmenler, tekrar ülkelerine dönmeye başladı. Salı ve çarşamba günü sınırı aşarak Türkiye'ye gelen Türkmenler, çatışmaların durması ve sessizliğin başlamasıyla birlikte ülkelerine dönmeye başladığını söyledi. İlk gelişlerinde kamplara gitmeyerek geçici barınma merkezlerine yerleşen onlarca Türkmen, sabah saatlerinden itibaren tıpkı geldikleri gibi Beşiriyi Köyü yakınlarından yaya olarak Suriye'ye geçtikleri görüldü. 
ÖNLEMLER SÜRÜYOR
Dün gece başlayan sessizlik, Elbeyli ilçesi ile sınır hattındaki köylerde yaşayanları rahatlattı. 3 gün boyunca diken üzerinde yaşadıklarını, belediye hoparlörleri ve zırhlı araçlardan yapılan uyarı anonsları ile dışarıya çıkamadıklarını anlatan vatandaşlar, "Şimdi sessizlik hakim. Çatışmaların durması ve patlamaların olmaması hepimizi rahatlattı. Umarız bu sessizlik bozulmaz" dedi. 
Vatandaşları rahatlatan gelişmeye rağmen güvenlik güçleri sınır hattındaki önlemlerini en üst seviyede tutuyor. Kritik noktalarda zırhlı araçların konuşlandırıldığı sınır hattında sık sık askeri yetkililer de inceleme yaparak, gelişmeleri takip ediyor.