Akif ÖZDEMİR/ADANA, () - ADANA'daki İncirlik Üssü'nde ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı şirketlerde çalışan 911 işçi için yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri takındı. Bunun üzerine işçilerin bağlı olduğu Türk Harb- İş Sendikası, İncirlik Mahallesi'nde protesto yürüyüşü yaptı.
Yaklaşık 500 işçinin katıldığı eyleme katılan Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal, İncirlik Üssü'nde bin 731 olan işçi sayısının birkaç yılda 911'e düşürüldüğünü, toplu iş sözleşmesi sürecinde de son derece makul ve kanaatkar taleplerde bulunmalarına rağmen, sonuç alamadıklarını söyledi.
İşveren tarafının müzakere teammüllerini zorlayan bir yaklaşımla taleplerine karşılık vermediğini öne süren Bayram Bozal, şöyle konuştu:
"ABD'li şirketlerin temsilcileri, bu ülkedeki ekonomik zorluklardan bahsederek, yüzde 1'lik zammın üzerine çıkamayacaklarını, ayrıca en önemli toplu sözleşme kazanımlarımızdan olan 400'er dolarlık 4 adet refah payının ödenemeyeceğini, aksi halde işçi tenkisatı yapacakları gibi tehditlerle müzakere sürecini tıkamıştır. Bugün burada bu keyfiliğe boyun eğmeyeceğimizi ilan etmek için üyelerimizle tek ses, tek yüreğiz. Müzakere sürecinde sergilediğimiz tüm iyi niyetli çabalara rağmen, işveren tarafının demokratik teamülleri ve çalışan haklarını çerçeveleyen uluslararası kuralları hiçe sayan işveren tutumunu protesto ediyoruz. Bozulduğunu söyledikleri Amerikan ekonomisinin faturasını İncirlik çalışanının sırtına yüklemeye çalışan işverene burasının Türkiye olduğunu hatırlatıyor ve uyarıyoruz. Bunca yıl bu kurumlarda onuruyla çalışan, alın terini akıtan, en az burada çalışan Amerikalılar kadar risk altında görevlerini sürdüren emektar insanları ekmeğiyle tehdit etmekten vazgeçsinler."
'HAKLI TALEPLERİMİZİ PAZARLIK KONUSU YAPIYORLAR'
İşyerlerinde bugüne kadar 23 toplu sözleşme imzalandığını hatırlatan Bozal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşveren kesimine sesleniyoruz; işçi ile işveren arasındaki çalışma barışına zarar verecek ve çalışanlarımızın işyerlerine olan bağlılığını örseleyecek tutumlardan ve mevcut kazanımlarımızı, haklı taleplerimizi pazarlık konusu yapmaktan vazgeçsinler.
Türkiye'deki enflasyonu Amerika'daki enflasyonla karıştırmaktan, üyelerimizin 1600 dolarlık refah paylarına göz dikmekten, üyelerimizi işsizlikle tehdit etme yakışıksızlığını, tavrınızı değiştirin. Haklarımızı korumak için grev dahil olmak üzere bütün demokratik haklarımızı kullanmaktan geri durmayacağız. Yasal müzakere süreci devam etmektedir. Biz iyi niyetimizi ve kurumsal kimliğimize yakışan saygınlığı muhafaza ederek hukuksal süreci tamamlama irademizi sürdüreceğiz. İşveren tarafının da kalan süre zarfında toplu sözleşme masasının saygınlığına ve kazanılmış haklara saygılı şekilde davranmasını diliyoruz."
Konuşmaların ardından işçiler olaysız dağıldı.

FOTOĞRAFLI