Reşit ÇELEBİOĞLU/ KİLİS, () - KİLİS'in karşısında bulunan Suriye'nin Azez ilçesinde El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü mensuplarının çekilmesiyle birlikte, Türkiye'ye sığınan yüzlerce Suriyeli Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine dönmeye devam ediyor.
Kilis'in karşısındaki Suriye'nin Halep ilçesine bağlı Azez ilçesinin kontrolü geçen yıl şiddetli çatışmaların ardından Özgür Suriye Ordusu'ndan IŞİD güçlerine geçti. Bu gelişme sonrası IŞİD mensupları, ÖSO'nun elinde bulundurduğu Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Esselame Sınır Kapısı'nı da ele geçirmek için defalarca girdiği çatışmalarda sonuca ulaşamadı. Zaman zaman yaşanan çatışmalar Kilis'te de tedirginliğe yol açarken, ÖSO güçleri geçen hafta içerisinde Esselame Sınır Kapısı'nın bulunduğu alana takviye birliklerini çağırdı. ÖSO birliklerinin bölgede konuşlanmasının ardından yapılan görüşmelerde IŞİD güçlerinin Azez'den çekilmesi kararlaştırıldı. Alınan kararın ardından ilçede 600'ün üzerinde silahlı mensubu bulunan IŞİD güçleri Azez'den çekilerek Rakka kentine gitti.
IŞİD güçlerinin çekilmesiyle Azez'de sevinç havası yaşandı ve kutlamalar yapıldı. Azez'de hayatın normale dönmeye başlaması ve IŞİD güçlerinin tamamen çekildiğinin duyulmasıyla birlikte Kilis ve bölge illerinde yaşayan yüzlerce Suriyeli de yeniden ülkelerine dönmeye başladı. Geçen cumartesi gününden itibaren çok sayıda Suriyeli pasaportları ile Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçiş yaparak ülkelerine döndü. IŞİD'in çekildiğini ilçede hayatın normale dönmeye başladığını öğrenen Suriyelilerin ülkelerine dönüşü bugün de devam etti. Çok sayıda Suriyeli aile işlemlerini yaptırdıktan sonra ülkelerine dönmeye devam ederken, güvenlik güçleri ise yoğunluk oluşan Öncüpınar Sınır Kapısı ve çevresinde önlemlerini artırdı. Ülkelerine dönmenin sevincini yaşayan Suriyeliler ise Türkiye'nin ev sahipliğine teşekkür etti.
Öte yandan çatışmalar nedeniyle Suriye'ye insani ve ticari amaçlı malzeme taşıyan ve 10 kilometreyi aşkın kuyruk oluşturan TIR'ların da tampon bölgeye geçerek yüklerini boşaltmaya devam ettiği görüldü. Son zamanlardaki çatışmalar nedeniyle bölgede oluşan uzun TIR kuyruklarının da erimeye başladığı görülürken, yetkililer araç konvoyunun birkaç gün içerisinde tamamen biteceğini kaydetti.

RÇ(HK/SS) (FOTOĞRAFLI)