Özgür Suriye Ordusu, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Bab'ın terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması evresine geçti. İlerleyişi süren ÖSO birlikleri Bab'ın 2 kilometre yakınına ulaştı.
Cumartesi El Bab İlçe merkezine ani operasyon kararı alan ÖSO-TSK ittifakı gün boyu süren hazırlıklar sonrası bu sabah 6'da operasyonun startı verdi.
İlçe çevresinde Süsyen, Hazvan, Dana, Kıyran, Uğlen köyleri DEAŞ terör örgütünden temizlendi. İlçe merkezi ile TSK destekli ÖSO birlikleri arasında 2 kilometre kalırken çatışmalar Vakkah, El-Kefir ve Birase köylerinde sürüyor.
EL BAB NEDEN ÖNEMLİ?
El Bab, bölgede çatışan tüm güçler için kritik öneme sahip bir noktada bulunuyor. Halep'in kuzeyindeki El-Bab, Türkiye sınırına 30 kilometre mesafede bulunuyor. ÖSO, Azez-Mare hattına yönelerek buradan da El-Bab'ı ele geçirmeyi hedefliyor.
ÖSO'nun El Bab'ı ele geçirmesi Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırında bir güvenli bölge oluşması açısında da önem taşıyor. Ayrıca YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşturmak istediği koridorun da önünü kesmiş olacak. El-Bab'ın muhalifler için bir diğer önemi ise yapılacak Menbiç operasyonu için onlara harekât alanı açacak olması.