Fırat Kalkanı harekatının Suriye'nin içine doğru genişlemesi bekleniyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), El Bab kasabasını ele geçirmek için harekete geçecek. Ancak bu kasabayı ele geçirmeden önce stratejik önemi olan Dabık'ın ele geçirilmesi gerekiyor.
DABIK NEDEN ÖNEMLİ?
Dabık küçük bir yerleşim birimi, ancak önemi büyük. Bu sebeple de terör örgütü DAEŞ ile yoğun çatışmalara sahne olabilir.
Merci Dabık'ın önemi coğrafi konumundan çok İslam inanç dünyasındaki yerine, tarihi ve terör örgütü DAEŞ açısından ayrıca ideolojik konumuna bağlı.
KIYAMET SAVAŞININ MEKANI
Hadislere göre Mehdi komutasındaki İslam ordularıyla Deccal komutasındaki "Romalı" yani batıdan (Amikiye, Hatay tarafından) gelecek gayrımüslim orduları Dabık'ta çarpışacaklar. Yani Dabık 3 büyük dinde de yer alan 'Kıyamet savaşının' mekanı olarak görülüyor. Hıristiyanlar buna Armageddon ismini verirken İslam dünyasında ise bu savaş Melhame-i Kübra olarak geçiyor.
Terör örgütü DAEŞ'in yayın organının adının Dabık koyulması rastlantı değil. Örgütün en fanatik militanlarının başka bir yerde değil de Dabık savaşında "şehit" sayılmak için burada yapılan yığınağa katıldıkları yolunda değerlendirmeler var.
DABIK'IN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ
Dabık'ın Türkiye tarihi ve Türk-Arap ilişkileri bakımından da önemi var. Arap coğrafyasını Türklere açan, 24 Ağustos 1516 günü (Suriye harekatının Cerablus ile başladığı günden tam 500 yıl önce) Memlük Sultanı Kansu Gavri'yi tam burada, Dabık'da yenen Yavuz Sultan Selim olmuştu.
Merci Dabık, Dabık Çayırı, ya da Dabık Ovası demek. Mercidabık sonrasında Hilafet Türklerin, Osmanlı Hanedanının eline geçmişti.