'in merkezinde düzenlenen silahlı saldırının üzerinden bir gün geçti. Şimdiye kadar pek çok bilgi ortaya çıktı, ancak hâlâ cevap bulmayı bekleyen sorular da var. Al Jazeera, saldırıyla ilgili bilinenleri ve bilinmeyenleri derledi.

BİLİNENLER

-Mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkez ofisine maskeli ve silahlı saldırganlar 9'u gazeteci, ikisi polis ve biri teknisyen 12 kişiyi öldürdü.

-Görgü tanıkları, saldırganların tekbir getirdiğini ve "Peygamber'in intikamını aldık" dediğini söyledi. İki görgü tanığı, saldırganların El Kaide'yle bağlı olduklarını söylediklerini aktardı.

-Görgü tanıklarına göre saldırganlar oldukça sakin ve profesyonel görünümlüydü. Silahları tutuş biçimleri askeri eğitimden geçtikleri izlenimini uyandırıyordu. Ancak derginin merkezine girdiklerinde ofislerin hangi katta oldukları konusunda pek emin görünmüyorlardı. 

-Zira Charlie Hebdo'nun bulunduğu sokakta önce derginin arşivinin bulunduğu binaya gittiler. Oranın merkez olmadığını anlayınca iki el ateş edip çıktılar. 

-Dergi binasına gelince bir kadın karikatüristi kapıyı açmaya yarayan kodu girmeye zorladılar, 

-Saldırganlar derginin bulunduğu ofise girince, en başta genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier'in olmak üzere çalışanların ismini bağırdıktan sonra ateş açmaya başladılar.

SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİK BİLGİLERİ:

-Stephane Charbonnier – 47 yaşında – Charlie Hebdo'nun genel yayın yönetmeni

-Sean Cabut – 76 yaşında – Derginin baş karikatüristi

-George Wolinksi – 80 yaşında – Karikatürist

-Bernard Verlhac – 57 yaşında – Karikatürist

-Bernard Maris – 68 yaşında – Ekonomist, dergide köşe yazarı

-Philippe Honore – 73 yaşında – Derginin 22 yıllık karikatüristi, derginin Twitter hesabından saldırıdan önce yollanan son tweette yer alan Bağdadi 
karikatürünün çizeri
-Michel Renaud – Eski gazeteci, saldırıdan önce dergiyi ziyarete gelmişti

-Mustafa Ourrad – Derginin Cezayir kökenli editörü

-Elsa Cayat – Dergide köşe yazarı ve analist

-Frederic Boisseau – Ofiste teknisyen

-Franck Brinsolaro – 49 yaşında - Polis memuru, dergi binasını korumakla görevli ekibinin başı

-Ahmed Merabet – 42 yaşında – Müslüman Fransız polis memuru

-Charlie Hebdo'nun ilk uğradığı saldırı bu değildi. 2011'de de dergi binasına bombalı saldırı gerçekleştirilmişti. Dergi sık sık tehditlere maruz kalıyordu, bu 
sebeple polis koruması altındaydı.

ZANLILARIN KİMLİK BİLGİLERİ:

-Şerif Kuaşi ve Said Kuaşi, 32 ve 34 yaşlarında Cezayir kökenli  vatandaşı iki kardeş.

-Zanlılar saldırıyı gerçekleştirdikten sonra olay yerinden uzaklaşmayı başardı, bir noktada kullandıkları arabayı terk edip başka bir araba çalarak kaçmaya 
devam etti. Olay gününün ilerleyen saatlerinde Paris'in kuzeydoğusundaki Villes-Cotterets'teki bir petrol istasyonunun müdürü iki şüpheliyi gördüğünü polise bildirdi.

-Şerif Kuaşi, 2008'de Irak'taki silahlı gruplara adam toplamaya yardım ettiği gerekçesiyle yargılandığı terör davasından hüküm giydi ve bir buçuk sene hapis yattı. Kuaşi, o dönemde yaptıklarının Bağdat'ta ABD ordusunun kontrolünde olan ve işkence skandalıyla gündeme gelen Ebu Garib hapishanesinde yapılanlara duyduğu öfkenin sonucu olduğunu beyan etti.

-Şüpheliler arasında ismi geçen 18 yaşındaki Hamid Murad, yaşadığı yerdeki polis merkezine kendi isteğiyle teslim oldu ve ifade verdi. Murad, Paris'in 230 km kuzeydoğusunda bulunan Charleville-Mezieres kasabasında yaşıyor. Teslim olduğu haberleri çıkınca sosyal medyada Murad'ın sınıf arkadaşı olduğunu söyleyen kişiler tarafından #MouradHamydInnocent ("Murad Hamid Masumdur") etiketiyle atılan tweetlerde 18 yaşındaki gencin saldırı sırasında okulda olduğu yazıldı.

-Saldırı gününün akşamında Fransa ve dünyanın pek çok farklı yerinde, saldırıyı kınamak için gösteriler düzenlendi. Fransa'da sokakları dolduranların sayısının 100 bine yakın olduğu açıklandı.
-Fransız özel kuvvetlerine mensup çok sayıda polis, zanlıların görüldüğü ihbarları üzerine Paris'in kuzeydoğusundaki Villers-Cotterets ve Crepy-en-Valois'ya yönlendirilmiş ya da konuşlandırılmış durumda.

-İbadethaneler, toplu taşıma, medya binaları ve kamuya açık diğer hassas bölgelerde önlemler artırıldı; tehlike seviyesi Paris ve Paris'e yakın Picardy bölgesinde en üst düzey olarak açıklandı.

-İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve Perşembe akşamı, zanlılarla ilgisi bulunan 9 kişinin gözaltında olduğunu açıkladı.

BİLİNMEYENLER

-Polis, zanlılardan birinin kimliğinin terk ettikleri arabada bulunduğunu açıkladı. Ancak bu zanlının kimliğinin arabada nasıl kaldığı, kasten mi bırakıldığı yoksa unutkanlık sonrası mı olduğu bilinmiyor.

-Saldırının sebebi: Bu konuya dair herhangi bir resmî açıklama yok. Ancak derginin geçmişte İslam'ı eleştiren ve Hazreti Muhammed'i resmettiği çizimler yayınladığı ve bu konuda tepkiler, tehditler aldığı biliniyor.

-Saldırganların nereye kaçtığı, nerede oldukları hâlen bilinmiyor. En azından bu konuda resmî bir açıklama yok.

-Görgü tanıklarının "Saldırganlar 'El Kaide'deniz' dedi" şeklindeki beyanları dışında, aranan iki zanlının bir örgütle bağlantıları olup olmadığına dair resmi bir açıklama da yok.