Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkçe Twitter hesabından ilginç bir yazı paylaştı.Büyükelçilik, Türk kültürünün en önemli ve vazgeçilmez öğelerinden olan mangal keyfinin nasıl sağlıklı ve güvenli olacağını anlattı. 'Mangal dersi' niteliğindeki yazıda mangalda zararlı maddelerin nasıl ortaya çıktığı ve nasıl engellenebileceği, mangalda pişirilecek gıdalarda nasıl bakteri oluşabileceği ve risksiz mangal keyfi yapmanın püf noktalarına yer verildi.
İşte Almanlardan Türklere mangal dersi:
ZARARLI MADDELER NASIL ORTAYA ÇIKABİLİR?
Mangalın ateşine veya ızgaranın üstüne marine edilmiş et veya balıktan yağ damlarsa, zararlı polisiklik aromatik hidrokarbon maddesi oluşabilir ve bazı kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilir. Eğer et çok uzun bir süre ısıya maruz kalırsa, yine sağlığa zararlı maddeler, örneğin heterosiklik aromatik aminler oluşabilir.
MANGALDA ZARARLI MADDELERİN OLUŞUMUNA NASIL ENGEL OLABİLİRİZ?
Polisiklik aromatik hidrokarbon maddesinin oluşumunu engellemek için çok az miktarda katı ve sıvı yağ köze akmalıdır. Kolay çözümlerden bir tanesi ızgara kaplarının kullanılmasıdır. Izgara üzerindeki yiyecekten akan sıvı bu kaplara aktığından doğrudan yanan ateşle temas etmez.
HANGİ GIDALARDA SALMONELLA BAKTERİSİNİN OLUŞUMU SORUN YARATABİLİR?
Gıdalarda oluşan bakteriler mide bulantısına, ishale veya kusmaya neden olabilir. Bilhassa yaz aylarında gıdadan enfeksiyon kapma riski daha fazladır, çünkü uzun süre soğuk şartlarda muhafaza edilmeyen gıdada bakteri çabuk ve hızlı çoğalır.
Mikroplar çiğ et ve balık vasıtasıyla soslara da ulaşabilir. Gerçi mangal veya ızgarada salmonella gibi bakteri, gerekli olan ısıya ulaşıldığında ölür. Fakat bakterinin ellere, çatal bıçağa veya mutfak tezgâhına bulaşmasıyla başka yiyecekler de etkilenebilir.
RİSKLERE NASIL ENGEL OLABİLİRİZ?
Gıdalar hijyenik kullanıma uyulduğunda gıda enfeksiyonlarını engelleyebiliriz:
Çiğ olan hayvansal gıda ile diğer gıdaları (örneğin salata, tatlı gibi) birbirinden ayrı hazırlanmalı ve muhafaza edilmeli, Derin dondurucuda olan etin çözümü buzdolabında yapılmalı,
Çiğ olan hayvansal gıda, sos veya çözülme sırasında oluşan su ile temas eden kaplar ve yüzeyler bir daha kullanmadan önce detaylı sıcak suyla ve deterjanla temizlenmeli,
Eller de hazırlık ve pişirme aşamaları arasında sıcak su ve sabunla iyice yıkanmalı,
Et mutlaka iyi pişmeli, beyaz ette ise, kemiğe olan kısımda da etin rengi beyaz ile gri arasında olacak şekilde pişirilmelidir.