Bakan Çavuşoğlu, "Pek çok Türk kökenli vatandaşımız özgürce oyunu kullanamıyor, baskıdan ve tehditten dolayı" dedi. 


Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idam kararının ardından başlayan 'üçüncü ülke' tartışmalarını değerlendiren Çavuşoğlu, "Mısır nezdinde bir girişimimiz olmaz. Ancak, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkelerin rolü olabilir" dedi. 

Rotterdam'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Çavuşoğlu, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"GURBETÇİ SEÇMENE PKK BASKISI"

> Bugün seçimlerin demokratik, şeffaf ve daha da önemlisi özgür geçmesinin önündeki en büyük engel PKK baskısı ve onların uzantılarının baskısı. Pek çok Türk kökenli vatandaşımız özgürce oyunu kullanamıyor baskıdan ve tehditten dolayı. Sorun burada. Yurt dışında da herkes oyunu konsoloslukta kullandığı için orada oyları sayamazlar ama sürekli aktif bir şekilde oy kullanmaya zorlama, baskı var. Bu oy kullanmaya teşvik etmek değil. Ona kimsenin itirazı yok. Ama 'illa şuna oy kullanacaksın' diye bazı baskıların olduğu bizim de kulağımıza geldi.

"MURSİ ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKEYE GİTMELİ"

> Mısır nezdinde bir girişimimiz olmaz. Bizim ilişkilerimiz bu noktadayken doğrudan bir temasta bulunmamızın da bir faydası olacağını düşünmüyorum. Karşı tarafın böyle bir şeyi anlayacağını da düşünmüyoruz. Ancak, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkelerin rolü olabilir. Biz başından beri Mursi'nin üçüncü ülkeye gitmesini söylüyoruz zaten. Tabii bunu Türkiye'ye gelmesin anlamında söylemiyorum. Türkiye'de bulunmasını istemeyebilirler. Ama önemli olan herhangi bir ülkeye gitmesi. Bence Körfez ülkeleri bastırırlarsa bu kararın alınmasını sağlarlar.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ GEREKLİ"

>Türkiye'nin hızlanabilmesi için Türkiye'nin başkanlık sistemine ihtiyacı var. Zaten bizim geleneğimiz ve kültürümüz de buna çok uygun. Bakın cumhuriyetten bu tarafa hep şahıslar üzerinden gitmiştir. Atatürk, İnönü, Menderes, Özal, Demirel, sonra da Recep Tayyip Erdoğan... Başkanlık sistemi bizim anlayışımıza çok ters değil. Önemli olan şey, demokratik kurumların görev ve yetkilerinin güçler ayrılığı ile tesis edilir ve iyi işletilir olması. Sadece adının başkanlık olması yetmez.

"SEÇİM SONRASI İÇİN PLAN YAPMADIM"

> Seçimden sonrası için hiç hesaba girmedim doğrusu. Ama siyasete girince ben yoruldum oturayım yok. Ancak git sana ihtiyaç yok derlerse o zaman olur. Ben 14 senedir siyaset yapıyorum. 14 sene önce böylesine bir partinin kurucu üyesi olarak siyasete başladım Cumhurbaşkanımızla birlikte. Kaç kişiye nasip olur?

SABAH