Amerikan Wall Street Journal’ın haberine göre Türk hükümeti, kendisini hedef alan ses kayıtlarının kaldırılması için YouTube’a başvurdu. Ancak sitenin sahibi Google başvuruyu reddetti.
 
Twitter’a erişimin yasaklanması büyük yankı yaratırken, sosyal paylaşım sitesi YouTube’a da hükümetten engellemelerle ilgili talep gittiği iddia edildi. ABD’nin en çok satan gazetelerinden Wall Street Journal, Türk hükümetinin YouTube’da kendisini hedef alan videoları kaldırtmak için girişimde bulunduğunu ancak olumsuz yanıt aldığını yazdı. Habere göre Ankara, YouTube’un sahibi olan Google’a geçtiğimiz haftalarda başvurdu ve ses kayıtlarının yer aldığı videoların kaldırılmasını talep etti. Ancak Google bu talebin hukuki bir dayanağı olmadığı yanıtını vererek içeriğin kaldırılmasını reddetti. 

 
NYT’den ağır başyazı
 
 
New York Times gazetesi de başyazılarından birini Türkiye’ye ayırdı. ‘Türkiye’nin twitter’ı susturma hamlesi’ başlıklı yazıda, bu adımın ‘otoriter’ olduğu vurgulandı. NYT ayrıca Türkiye’nin twitter yasağını 4 uzmanına yorumlattı, okuyucularına da bu durumu tartışmaları için internette bir özel sayfa açtı. İşte gazetenin başyazısından satırbaşları: “Twitter’ı susturma talimatıyla, Türkiye hükümetinin ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları bu hafta dibe vurdu. Bu, teknoloji meraklısı sosyal medyada hızla geri tepen otoriter bir hamleydi. Erdoğan bir anda sosyal medyada protestoların hedefi haline geldi, alay konusu oldu.” 

 
Cumhurbaşkanı da deldi
 
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile yasağı deldi. Gül geçen ay, hükümetin internetin medyası ve yargı sistemi üzerinde yeni yetkiler edinmesinde işbirliği yaptı. Fakat twitter yasağı konusunda fırtına kopar kopmaz, Gül, böyle bir kamusal forumu susturmanın gerçekten mümkün olmayacağını söylüyordu. Erdoğan’ın bu gaddar hamlesinin, ihaleye fesat karıştırma, para aklama ve rüşvet hakkında ardı arkası kesilmeyen haberleri engellemeyi hedeflediği açıktı. Erdoğan, oğlundan yüklü miktarda nakit paradan kurtulmasını istediği iddia eden ses kaydının montaj olduğunda öfkeli bir biçimde ısrar etti. Twitter’ın kapatılmasından önce bile, Türkiye hükümeti binlerce sayfayı kaldırması için Google’a baskı yapmakta başı çekiyordu. Gelecek vaat eden bir demokrasi için üzücü bir u-dönüş mahiyetinde YouTube’a erişim engellenmiş; Türkiye gazetecilere yönelik baskı açısından İran ve Çin’le aynı sıralara gelmişti. AB ve ABD’den yetkililer, twitter yasağınaçık bir toplumun katıksız şeffaflık ve hesap verilebilirliğe duyduğu ihtiyaca yönelik hoş görülemez bir sansür olarak kınadı.

 
Nedir bu DNS ve VPN?
 
 
İnternete bağlanan her cihazın bir kimlik numarası (IP) vardır. Bu IP’ler aracılığıyla ulusal internet ağı üzerinden dünyaya erişim sağlanır. Türkiye’de bu erişim TT Net, Superonline, Kablonet gibi internet erişim sağlayıcılarına özel DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi) adı verilen sunucular aracılığıyla olur. Türkiye’de internete getirilen kısıtlamalar bu şirketler tarafından uygulandığında bu servis sağlayıcıların DNS’leri üzerinden bazı sitelere örneğin twitter’a erişmek de mümkün olmaz. Ancak bu konuda kullanıcı özgürlük sahibidir. Google gibi özgür DNS hizmeti veren kuruluşların adresleri (8.8.8.8) bağlantı ayarlarına elle girilirse o zaman bu kısıtlamasız şirketler üzerinden dünyaya erişim sağlayacağınız için Türkiye’deki kısıtlamalardan da uzak olursunuz. 
 
 
7 binden 270 bine fırladı
 
 
VPN ise farklı ama aynı amaca hizmet eden bir yöntemdir. VPN (İngilizce: Virtual Private Network, Türkçe: Sanal Özel Ağ), sizi temel olarak internet kısıtlamalarının olmadığı ülkelerde yaşıyormuş gibi internete bağlar. Örneğin bir VPN programını bilgisayarınıza, cep telefonunuza ya da tabletinize indirdiğinizde program sizden bir ülke seçmenizi isteyecek ve örneğin İsviçre’de kurduğu özel internet ağına sizi de dahil ederek Türkiye’de olmanıza rağmen İsviçre’deki internet özgürlüğünden faydalanarak internette sörf yapmanızı sağlayacaktır. Nitekim dünyada en çok kullanılan VPN programlarından Hotspot Shield’ın Türkiye’den indirme sayısı daha önce günde 7000’ken bu rakam twitter yasağının ardından günde 270 bine çıktı.
 
Twitter yasağı, dünyanın da gündemine oturdu. Dış basın yasağa geniş yer verdi. Yerli ve yabancı haber ajansları da Türkiye’de twitter’ın kapatılmasını abonelerine bu fotoğraflarla servis etti.