Başbakan Binali Yıldırım, "Sultan II. Abdülhamid’in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, bir dizi ziyaret ve temel atma törenleri için Zonguldak’a geldi. Başbakanlık helikopteri ile TIR Parkı Kargo Alanına inen Başbakan Binali Yıldırım’ı protokol üyeleri karşıladı. Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Bakanı Ahmet Arslan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, AK Parti Zonguldak milletvekilleri de törene katıldı.
Filyos Vadi Projesi’nin önemine değinen Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin 3. büyük limanının açılışının yapılacağını ifade etti. 72 tesisin de toplu açılışını yapan Yıldırım, “Bugün Zonguldak’ta sevincimizi paylaşmaya, mutluluğunuza ortak olmaya geldim. Daha önemlisi Zonguldak’tan Türkiye’ye, Karadeniz bölgemizin doğusuna müjdelerle geldik. Türkiye’nin 81 vilayetinde olduğu gibi burada da Zonguldak’ta da evelallah elimiz boş gelmedik. Bugün sizlere Türkiye’nin üçüncü büyük liman projesinin temelini atmaya geldik. Filyos Vadi Projesi hayırlı uğurlu olsun. Bu proje sadece Zonguldak’ı ilgilendirmiyor, bu proje aynı zamanda Bartın, Karabük, Türkiye’nin Anadolu topraklarının Doğu Karadeniz’e açılan en büyük kapısı niteliğinde. Zonguldak ve ilçelerine bu gün Filyos Limanı yanı sıra toplam tutarı 700 milyon lirayı aşan 72 tesisin de toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Türkiye için tedbir paketleri
Türkiye için açıklanan tedbir paketlerini hatırlatan Başbakan Yıldırım, 250 milyar liralık kredi hacmi oluşturduklarını ifade etti. Yıldırım, “Dün bütün Türkiye için tedbir paketlerini açıkladık. Bugün de Zonguldak’a müjdelerimizi getiriyoruz. Teşvik paketimizde istihdamdan üretime, esnaftan KOBİ’ye, birçok kesimi ilgilendiren önemli kararlar aldık. Açıkladık. Böylece dünyada krizin tüm hızıyla devam ettiği süreçte firmalarımızın esnafların, firmaların, ihtiyacı olan nakdi gidermek için 250 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturduk. KOBİ’lere ilk yıl ödemesiz 50 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğiz. 2017’de toplam 600 bin vatandaşımıza İş-Kur marifetiyle iş sağlayacağız. Özel sektör işverenlerinin asgari ücret desteğinden yararlanmaları için ilk üç aylık primlerinin yılın 2017 senesinin son 3 ayına ertelenmesi için karar aldık” diye konuştu.
“Türkiye’nin kalkınması için seferberlik başlattık”
Sultan II. Abdülhamid’den bu yana hayal olan Filyos Vadi Projesi’nin hayata geçtiğini hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:
“14 yıldır Türkiye’nin kalkınması için refahı için çok büyük bir seferberlik başlattık. Sultan 2. Abdülhamid’in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos Projesi sonunda hayata geçiyor. 150 yıllık hayal gerçek oluyor. Limanın toplam maliyeti 538 milyon. Bu sadece bir başlangıç. Alt yapı tutarı. Liman kısmı. Ama onun arkasında 100 binlerce dönüm araziyi de endüstri bölgesi haline getiriyoruz. Bu yatırımla birlikte Zonguldak’a deniz ulaşımında Karadeniz’in bir yıldızı haline getirmiş olacağız. Zonguldaklı kardeşlerimizin bu projeyi yıllardır beklediğini biliyorum. Liman projesi ile beraber başka yatırımlar da aynı zamanda gelecek. 608 hektarlık alanı limanın etrafında endüstri sanayi bölgesi ilan ettik. Burada fabrikalar yapılacak. Büyük bir kısmı fabrikalar, bir kısmı da orman arazisi olarak yeşilliği muhafaza ediyoruz. Bu endüstri bölgesinde tabii ki fabrikalar kurulacak. Üretim alanında en az 10 büyük fabrika kuracağız. 12 bin insanımıza iş sağlayacağız.