Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacak. Adaylar, kendi cevap kağıtlarının görüntüsüne,
 
ÖSYM'nin  ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecek.

ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, Merkez bu yıl sınavda 500 tam puan alan adayları açıklamayacak. Merkez adaylardan izin aldıktan sonra adayların bilgilerini paylaşacak.

ÖSYM Başkanı Ali Demir YGS sonuçlarının bugün açıklandığını bildirdi. Adaylar sınav sonuçlarını www.osym.gov.tr  veya http://sonuc.osym.gov.tr  internet adreslerinden, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek.
2 milyon 7 bin 685 öğrenci bu yıl 23 Mart Pazar günü gerçekleştirilen YGS sınavında ter dökmüştü. Sınava giren öğrenciler sonuçlarını TC Kimlik numaraları ve aday şifreleriyle internetten öğrenebilecek ancak kendilerine 2014 YGS sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak. Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular ise 21-30 Nisan 2014 arasında yapılacak. YGS'den 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

İPTAL EDİLEN SORU YOK
ÖSYM Başkanı Ali Demir, iptal edilen sorunun olmadığını da açıkladı.

ADAYLARIN KENDİ CEVAP KAĞITLARI DAHA SONRA ERİŞİME AÇILACAK
Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacak. Adaylar, kendi cevap kağıtlarının görüntüsüne, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecek. ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, Merkez bu yıl sınavda 500 tam puan alan adayları açıklamayacak. Merkez adaylardan izin aldıktan sonra adayların bilgilerini paylaşacak.

ALİ DEMİR: YÜZDE YÜZ GÜVENLİ
ÖYSM Başkanı  

 Prof. Dr. Ali Demir, TRT Haber’de YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) sonuçlarının açıklandığını söyledi. Sınav sorularının büyük bir güven içerisinde tutulduğunu söyleyen Demir, "Yüzde 100 güvenli bir sistem ile Sınavları gerçekleştirdiğimize inanıyorum" dedi. 20104 YGS’de hiçbir sorunun iptal edilmeyeceğini itirazlar olursa, itiraz edilen sorunun değerlendirilebileceğini söyleyen Demir, Soruların internet üzerinde paylaşılmasına ilişkin "Bizden izin almadan kar amacı güderse telif hakkı kapsamında suç duyurusunda bulunuruz" diye konuştu.

SINAVIN ŞAMPİYONU FATİH KOLEJİ
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan 2013 Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınav (LYS) İstatistiklerine göre, Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi sınav ortalamaları ve branşların toplamında Türkiye şampiyonluğu elde etti. Fatih Koleji, 5 Türkiye birinciliği, 5 Türkiye ikinciliği ve 4 Türkiye üçüncülüğü ile büyük bir başarı yakaladı.

YGS SONUÇLARININ KULLANIMI
YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmuyor.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak. YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması istenecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında yapılacak. LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Adayların LYS sınav merkezi tercihleri, LYS başvuruları sırasında alınacak.

Sınavın sona ermesiyle sınav binalarından çıkan adaylar, kimi testlerde zorlandıklarını kimilerini ise zorluk yaşamadan cevapladıklarını belirttiler.

YGS 2014 soru ve cevapları

YGS 2014 sonrası soru ve cevapların bir kısmı ÖSYM tarafından duyuruldu. ÖSYM, YGS 2014'te çıkan sorulardan 32'sini öğrencilerin incelemesine açtı.

ÖSYM, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (2014 YGS) soruların yüzde 20'sine karşılık gelen ve rastgele seçilen 32 soruyu, soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açtı.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 33. maddesi ile 53. maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevapların 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarıldığı anımsatıldı.

Açıklamada, sınav güvenliğinin en önemli unsuru olan "her adaya farklı soru kitapçığı" uygulaması nedeniyle adayların sorulara verdikleri cevapları da izlemesini ve cevap kağıdı üzerindeki işaretlemelerini kontrol etmelerini temin etmek amacıyla ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından 2014-YGS sınavına katılan aday kitlesi düşünülerek test sorularının tamamından rastgele seçilen yüzde 20'sinin adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açıldığı duyuruldu.

Sınav sorularının yüzde 20'sini oluşturan ve adayların incelemesine açılan 32 sorudan oluşan "Temel Soru Kitapçığı", ÖSYM'nin internet sayfasındaki bağlantıdan incelenebilecek.

ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanan "Temel Soru Kitapçığı" basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM'de saklı kalmak kaydıyla, her hangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecek.

ÖSYM'nin açıklamasında, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır" ifadesine yer verildi.

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS'den önce yaptığı açıklamada sınav sonuçlarının kısa süre içinde açıklanacağını duyurmuştu. Bu süre belli oldu. ÖSYM YGS sonuçlarını 1 hafta sonra açıklamayı planlıyor. YGS sınav sonuçları osym.gov.tr'den ilan edilecek. YGS adaylarına ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.

2 milyon 7 bin 685 adayın ter döktüğü 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sınavı yapıldı. Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan YGS sonuçlarının 1 hafta sonra açıklanması bekleniyor.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS sonuçlarının en kısa sürede açıklanması için hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilecek. Adaylara ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak.

Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular ise 21-30 Nisan 2014 arasında yapılacak. YGS'den 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

106 BİN SALONDA YAPILDI

YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, 175 sınav merkezinde, 6 bin 745 binada, yaklaşık 106 bin salonda gerçekleştirildi. Sınava, 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı. Adayların 841 bin 741'ini lise son sınıf öğrencisi, 578 bin 741'ini üniversiteye yerleşememiş lise mezunları, 437 bin 933'ünü üniversiteye kayıtlı, 121 bin 676'sını yaşı ileri üniversite mezunu, 9 binini de lise son sınıftaki beklemeliler oluşturdu.

Dün sabah saat 10:00'da başlayan sınav toplam 160 dakika sürdü. Sınavda, Türkçe'den 40, Tarih'ten 15, Coğrafya'dan 12, Felsefe'den 8, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından 5, Temel Matematik'ten 40, Fizik'ten 14, Kimya'dan 13, Biyoloji'den ise 13 soru soruldu.

SUDAN BAŞKA BİR ŞEY ALINMADI

Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak salonlara alındı. Sınavın yapıldığı her salona duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şekerleme ve peçete gibi malzemeler, ÖSYM tarafından sağlandı. Adaylar sınava sadece şeffaf pet şişe içerisinde su getirebildi. Salona başka hiçbir şey alınmadı.

YGS SORULARININ YÜZDE 20'Sİ AÇIKLANDI

Sınav sorularının yüzde 20'sini oluşturan ve adayların incelemesine açılan sorular, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında osym.gov.tr'den açıklandı.

ÖSYM'den sızan sorular için suç duyurusu

ÖSYM, YGS sonrası, Merkez tarafından kamuoyuna açıklanan sorular haricindeki soruları "gizlilik kararına" rağmen paylaşan bazı kuruluşlar ve web siteleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Milliyet'in haberine göre, ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen yıl 2 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Kanunu ile sınavlarda sorulan sorular Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamından çıkarıldı. Bunun üzerine ÖSYM, sınavda soruların bundan sonraki süreçte yüzde 10'luk kısmını açıklayacağını, açıklanmayan kısmının ise gizli tutulacağını duyurmuştu. Bu kapsamda, ÖSYM, 1 Eylül'de gerçekleştirilen 2013-YDS Sonbahar Dönemi sınavından itibaren, yaptığı tüm sınavlar sonrası soruların yüzde 10'luk dilimini internet sitesi üzerinden kamuoyunun bilgisine sunuyor.

ÖSYM, pazar günü gerçekleştirilen YGS sonrası da soruların yüzde 20'lik dilimini oluşturan 32 soruyu internet üzerinden yayınladı. Merkez sınav sonrasında yaptığı duyuruda da Merkezin internet sitesi üzerinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık ÖSYM'ye ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını açıklamıştı.

HAPİS CEZASI VAR

Ancak sınav sonrası, bazı kuruluşlar ve web siteleri, ÖSYM'nin gizli tuttuğu soruları sosyal medya ve internet siteleri üzerinden paylaşmaya başladı. Bu durumun suç olduğunu belirten ÖSYM yetkilileri, 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat, Görev ve Yetkilerini Hakkındaki Kanunda "Bu Kanun hükümlerine göre gizli olan bilgileri, hukuka aykırı olarak elde eden veya elinde bulunduran kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu bilgileri ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır" hükmünün bulunduğunu anımsattı.

Yetkililer, soruların internet üzerinden paylaşılmasının telif haklarına tecavüz olduğunu da belirterek, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yayımladığı yüzde 20'lik kısım dışında kalan soruları sosyal medyada ya da web sitelerinde paylaşanlar hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya başladıklarını kaydetti.

2014 YGS'ye girn öğrencilere pamuk dağıtılmasına veliler tepki gösterdi

Borsa İstanbul Zeytinburnu Anadolu Lisesi'nde yapılan YGS sınavı sırasında Nevruz alanına giriş yapan grupların çıkardığı gürültü nedeniyle aileler tepki gösterdi. Kazlıçeşme'deki Nevruz miting alanının yakınında bulunan okulda sınava giren öğrencilerinin aileleri yürüyüş yapan grupları sessiz olması konusunda uyardı. Bazı aileler ise gözyaşlarını tutamadı. Bunun üzerine miting görevlileri de yürüyüş yapan grupları sessiz olması konusunda uyardı.

Miting alanına katılımların yoğun şekilde gerçekleştiği 10. Yıl Caddesi üzerinde bulunan okulda sınava girecek öğrencilerin yakınları büyük stres yaşadı. Miting alanında görevli olanlar da kendi imkanlarıyla, okul önünden miting alanına geçen kalabalığa uyarılarda bulundu. Bir vatandaşın ise üzerinde 'Sınav var' yazan bir karton kutuyu miting alanına gelen vatandaşlara gösterdiği görüldü.

ÇOCUKLARA PAMUK DAĞITMIŞLAR

Okul önünde çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen veliler ise yetkililere adeta ateş püskürdü. Çocuklarının emeklerinin iki saatlik bir sınava bağlı olduğunu söyleyen veliler, "İnsanlar bayramlarını kutluyorlar. Onlar da haklılar. Sabahtan beri buradaki rezilliği izliyoruz. Sınavda çocuklarımız tedirgin oluyorlar. Biraz önce havai fişek patlattılar. Bunu yapan ÖSYM, ilçe milli eğitim müdürlüğünün bu okula sınavı vermemesi lazım. Bunu bile düşünemiyorlar" şeklinde konuştular.

Okul önünde bekleyen bir başka veli ise isyan ederek, "Çocuklara pamuk dağıtmışlar. Kulaklarını tıkasınlar. Çocukları buraya verenler utansın. Ortada bir tane polis yok. Polisler gelsin buradaki insanları sustursun. 155'i arıyoruz. Bilgimiz var. Hiçbir şey yapamayız diyorlar" şeklinde konuştu.

ÖSYM: Hafiyelik mi yapalım?

YGS sorularını sonraki sınavlarda kullanmak için açıklamayan ÖSYM, dershane öğretmenlerinin sınava girerek sızdırdı iddialarına şu açıklamayı yaptı: Ne yapalım, hafiyelik mi yapalım?

ÖSYM’nin üniversiteye geçişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) ardından ilk kez soruların tamamını yayımlamaması, dershaneleri harekete geçirdi.

Türkiye’de çok sayıda dershanenin branş öğretmenlerini sınava soktuğu ve öğretmenler tarafından ezberlenen soruların sınavın ardından öğrencilere doğru cevaplarıyla birlikte dağıtıldığı iddia edildi.

Soruları sonraki sınavlarda kullanmak için açıklamadığını bildiren ÖSYM yetkilileri ise konuyla ilgili “Süreçte bir anormallik görmüyoruz. Dershaneler öğretmenlerini sınava sokmuş olabilir. Forum sitelerinde de adaylar soruları paylaşmış olabilir. Sorular dışarı sızmış mı diye hafiyelik mi yapmamız bekleniyor?” ifadelerini kullandı.

32 SORU AÇIKLANDI

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; üniversiteye geçişte ilk aşama olan YGS, önceki gün 2 milyon 7 bin 685 adayın katılımıyla gerçekleşti.

ÖSYM, bu yıl ilk kez sınavın ardından tüm soruları ve cevap anahtarlarını yayımlamadı. Sadece sınav sorularının yüzde 20’si yani 32 soru, sınavın yapıldığı gün öğle saatlerinde “Temel Soru Kitapçığı” adı altında ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlandı. ÖSYM, sınavlarda çıkan soruların daha sonraki yıllarda da kullanılabilmesi amacıyla bir havuz sistemi oluşturacaklarını açıklarken, soruların tamamının ya da bir kısmının herhangi bir yerde yayımlanması durumunda, ilgili kişiler hakkında hukuki süreç başlatılacağını bildirdi.

ÖSYM’nin uyarı niteliğindeki açıklamasına rağmen dershanelerin, çıkan soruları ezberlemeleri için branş öğretmenlerini YGS’ye soktukları öne sürüldü. İddiaya göre, öğretmenlerin kendi branşlarından ezberledikleri ilgili sorular, sınavın ardından dershane yönetimlerince bir araya getirildi. Sınavın ardından dershanelerine giden öğrencilere burada öğretmenler tarafından sorular ve doğru cevapları dağıtıldı. Böylece ÖSYM’nin soru havuzuna sakladığı sorular pek çok dershane öğrencisiyle paylaşılmış oldu.

ANORMALLİK YOK’

ÖSYM yetkilileri, soruların bazı dershaneler tarafından öğrencilere dağıtılması ve internet üzerinden paylaşılması ile ilgili ilginç bir açıklama yaptı. Yetkililer, “Süreçte bir anormallik görmüyoruz. Dershaneler öğretmenlerini sınava sokmuş olabilir. Forum sitelerinde de adaylar soruları paylaşmış olabilir. Sorular dışarı sızmış mı diye hafiyelik mi yapmamız bekleniyor? Ne yapabiliriz? Eğer tespit edersek, gerekli yasal işlemleri başlatırız. Ama bunlar çok soyut iddialar” ifadelerini kullandı.

‘BAKARA SORUSU MANİDAR’

Adaylar, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden, “YGS’nin soruları açıklamamasının gerekçesi, soruları tekrar kullanmaksa bu hiç inandırıcı bir gerekçe değil”, “Yaptığı yanlış fark edilmesin diye YGS sorularını yayınlamamak ne demek yahu?” gibi mesajlar paylaştı.

Adayların YGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde, “Bakara suresi” ile ilgili bir soru çıktığını belirterek “YGS’deki din sorularında Bakara suresinin zamanlaması manidar”, “Bakara sureli soru ile Egemen Bağış’a mesaj mı çakıldı acaba?” şeklinde mesajlar atması dikkati çekti.

Bazı forum sitelerinde ise “YGS’de herkes aklında kalan soruları yazsın” şeklinde konu başlıkları açıldı. Buradan da çok sayıda aday, aklında kalan soruları kamuoyuyla paylaşmış oldu.