Yeni tehlike: Siber FETÖ


Darbe girişimi sonrası yapılan operasyonlar buzdağının görünmeyen kısmından bize ipuçları vermeye başladı. Paralel yapıya yönelik operasyonlarda birçok isim gözaltına alındı. Hâlen bu temizlik sürüyor. Geriye dönüp baktığımızda bizi içten nasıl kuşattıklarını gördük. Netice itibarıyla ülke insanının kafasında bir takım sorular ve korkular başladı. Evet tankları uçakları savuşturduk ancak farkında olmadığımız tehlikelerle nasıl mücadele edeceğiz?
Şöyle ki; bu yapı devletin her kademesinde 40 yıl boyunca yapılanmış. Kendilerine göre bir ağ kurmuşlar. Şimdi yapılan operasyonlar ve gözaltına alınan, meslekten ihraç edilen kişilere bakınca devletin en mahrem yerlerinde görev yaptıklarını görüyoruz. Örneğin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MİT, Emniyet, TSK, Anayasa Mahkemesi, TİB, bakanlıklar, borsa, bankacılık sektörü gibi adını sayamadığımız alanlarda bulunmuşlar. Üstelik imza yetkisi olan her türlü bilgiye ulaşabilmişler. Önümüzdeki süreçte bizi bekleyen muhtemel tehlikeleri Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Strateji Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi’ye sorduk.
DİJİTAL SINIRLARIMIZI YABANCILAR BEKLİYOR
Vatandaşlar olarak tedirginiz. Artık her şeyin sanal olarak yapılabildiği, e-devlet gibi bir platformu milyonlarca insanın kullandığını dikkate alırsak nasıl bir tehlike ile karşı karşıyayız?
 21. yüzyıl dijital dünyasında, devletler kendilerini “dijital dünyada” yeniden yapılandırıyor. Reel sınırlarımızı Mehmetçik bekler, ama dijital sınırlarımızı ise kendi yerli güvenlik yazılımlarımız olmadığı için yabancılar bekliyor. Artık savaş yöntemleri değişti. Devletler direk orduları ile değil, dolaylı yoldan, vekalet savaşları ile birbirine saldırıyor. İspat edilemeyen, faili meçhul olacak şekilde, yeni savaş yöntemleri var.Finansal terör, istihbarat ifşası, itibar suikastleri, örgütler üzerinden vekalet savaşları, kitle kışkırtma ile iç isyan, kaos çıkartma ve siber savaş. Siber savaş, ucuz, hızlı sonuç alma ve faili meçhul kalabilecek en önemli saldırı şeklidir.NATO, kara, hava, deniz gücüne ilaveten siber gücü de oluşturma kararı aldı. Birçok ülke kendi siber ordusunu kurdu. Türkiye’nin dijital dünya yapılandırmasında FETÖ elamanları etkin oldu. TİB, BTK, Türk Telekom gibi kurumlarda FETÖ mensupları görev aldı