15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde, Cumhurbaşkanı’nın yaverleri ile üst düzey komutanların emir subaylarının önemli bir bölümünün rol alması dikkat çekti. Yapılan gözaltılar, paralel yapı mensuplarının uzun yıllardır Cumhurbaşkanı ve komutanların en yakınında görev yaptığını ortaya koyuyor. Akıncı Üssü’nden kurtarılmasının ardından, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte helikopterle Çankaya Köşkü’ne giden Tümgeneral Mehmet Dişli’nin gözaltına alınması ise akılları iyice karıştırdı. Tümgeneral Dişli’nin kardeşi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Twitter’da “Biz Türkiye’miz ve ay yıldızlı bayrağımızın emrindeyiz. Liderimiz dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan’dır. Soyadı Dişli olan tümgeneral kardeşim de olsa, duruşumuz değişmez, aksine katmerlenir” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başyaveri Tank Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban’ın görevi Topçu Kurmay Albay Ali Yazıcı’ya devrettiği gün başyaverler ve yaverlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu fotoğraf karesinde yer alan Bekir Furkan Özdaban hariç başyaver ve yaverler; darbe girişimine katılmaları nedeniyle gözaltına alındı.
ERDOĞAN, YAVERLERİNİ ALMADI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta başında Marmaris’te dinlenmeye çekilirken, başyaverini ve yaverlerini yanına almamıştı. Darbe girişimi öncesinde başyaver ve yaverlerin Erdoğan’ın bulunduğu konumu öğrenmek için çaba harcadığı ileri sürülüyor. Erdoğan, Marmaris’e yaverleriyle birlikte gitmiş olsa, bulunduğu otele darbeciler kısa süre içerisinde ulaşıp Cumhurbaşkanı’nı da rehin alabilecekti. Yaverlerin, Erdoğan’ı taşıyan pilotu 15 kez arayarak “Cumhurbaşkanı’mız nerede?” diye sorduğu ortaya çıkan bilgiler arasında. Darbecilerin Cumhurbaşkanı’na havada planladığı suikast için Başyaver Albay Ali Yazıcı, Erdoğan’ın koruma ekibine Marmaris’teki TC-ATA uçağının koordinatlarını sordu. Ekip şüphelendi, şaşırtma için ATA yolcu uçağı koduyla kalktı, iki THY uçağı daha ardı ardına havalandı. Yavere de “Rota belli değil” denildi.
GÜL’ÜN BAŞYAVERİ
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başyaverliğini yapan Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer de “darbe” suçlamasıyla gözaltına alınan askerler arasında yer alıyor.
Darbe girişimi kapsamında gözaltına alınanlar arasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaverliğini yapan İsmail Güneşer de bulunuyor. Bolu İkinci Komando Tugay Komutanı olan Tuğgeneral İsmail Güneşer, Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde gözaltına alındı. Güneşer, 14 Temmuz 2008-Temmuz 2012’ye kadar dönemin Cumhurbaşkanı Gül’ün başyaverliğini yapmıştı.
EMİR SUBAYLARI İŞBAŞINDA
Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları, en yakınındaki özel kalem müdürü, emir subay ve astsubayları ile korumaları tarafından rehin alınmaktan kurtulamadı. İlk olay Genelkurmay Karargâhı’nda yaşandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın özel kalem müdürü ile emir subayı, başta Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak olmak üzere bazı generalleri, telefonla arayarak “Komutan çağırıyor” dedi ve karargâha davet etti. Bu sırada Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in emir subayının da içerisinde bulunduğu bir grup darbeci, Orgeneral Akar’ın odasını bastı. Çıkan çatışmada Orgeneral Akar’ın koruma müdürü yaralanırken, koruma ekibi içerisinde yer alan bir astsubay şehit oldu. Darbeciler arasında yer alan Orgeneral Güler’in emir subayı da öldü. Aynı dakikalarda Genelkurmay Karargâhı’na ulaşan Kara Kuvvetleri Komutanı ile Kurmay Başkanı da rehin alındı. Komutanlar peş peşe havalanan helikopterlerle Akıncı Üssü’ne götürüldü. Karargâhta bu olay yaşanırken, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi konutuna ulaşmak üzereydi. Orgeneral Mendi de emir subayının yer aldığı darbeciler tarafından rehin alındı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bir şehit cenaze töreninde. Akar’ın silah ve fiziki güç kullanılarak rehin alınması sırasında Özel Kalem Müdürü Albay Ramazan Gözel ve Emir Subayı Levent Türkkan da darbecilerle birlikte hareket edenler arasındaydı ve gözaltındalar.
HELİKOPTERDEN İNEN GENERAL
Orgeneral Akar, Akıncı Üssü’nden kurtarılmasının ardından helikopterle Çankaya Köşkü’ne gelmişti. Akar’ın emir subayı ve özel kalem müdürünün darbeciler arasında yer alması nedeniyle, helikopterde yanında Genelkurmay Proje Yönetim Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli bulunuyordu. Dişli, karargâhta Orgeneral Akar’a yakın mesai içerisinde bulunuyordu. Ancak Tümgeneral Dişli de dün gözaltına alındı. Dişli’nin Genelkurmay Karargâhı’nda komutanları rehin alan ekipte yer aldığı iddia edildi.
DONANMA’DA SICAK SAATLER
Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Fenerbahçe Orduevi’ndeydi. Darbecilerin kendisini almak üzere orduevine hareket ettiği bildirilince, emir subayıyla birlikte sahildeki makam botuna binerek denize açıldı ve TCG Yavuz Firkateyni’ne geçti. Ancak gemi darbecilerin kontrolündeydi ve Oramiral Kösele derdest edildi. Gölcük Donanma Üssü’nde de Harp Filosu Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım 3 yardımcısı tarafından rehin alınarak tüm gemilere emir yağdırılmaya başlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ise Marmaris’te tatildeydi. Bir televizyon kanalına bağlanarak darbecilerin emirlerine uyulmaması emrini verince, denizdeki diğer savaş gemileri Oramiral Kösele’nin rehin tutulduğu TCG Yavuz Firkateyni’ni kuşattı ve Donanma Komutanı kurtarıldı.
KOŞANER’İN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ
Ankara Gölbaşı’daki Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargâhı’nda çıkan çatışmada öldürülen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi, 2011 yılında istifa eden dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in özel kalem müdürüydü. Terzi, Özel Kuvvetler bünyesinde darbeyi örgütlemeye çalışırken, Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’nın emir astsubayı tarafından vurularak öldürüldü.
ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ DE DARBECİLER ARASINDA
Terör örgütü FETÖ/ PDY üyelerinin darbe soruşturmasında gözaltına alınanlar arasında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Şaban Umut ile Özel Kalem Müdürü Albay Tevfik Gök de yer alıyor. Tümgeneral Umut aynı zamanda “Milli Savunma Bakanlığı Milli Silahlanma Direktörü” olarak görev yapıyordu.