İran ile en uzun sınır hattına sahip Van'da 28 Aralık  2015'de karşılıklı başlayan Van-Urmiye uçak seferleri, yolcu talebinin azaldığı  gerekçesiyle 5 Nisan'da kaldırıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, yaptığı  açıklamada, İran'a yönelik ambargonun kalkmasıyla iş dünyasının yarım saat süren  uçak seferiyle daha yakın ilişkiler kurulabileceğine yönelik umutlandıklarını  söyledi.

"POTANSİYEL BUNA CEVAZ VERİYOR"

Uçak seferlerinin iptal edilmesi konusunun daha çok her iki ülkedeki  acenteler arasında geliştiğini kaydeden Takva, şöyle devam etti:

"Uçak seferlerini Van'ın merkez il olması ve bölgenin uçuş merkezi  olması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Nihayetinde 500  kilometre İran'la olan sınırımızın 300 kilometresi Van il sınırlarını kapsıyor.  Dolayısıyla Van'ın İran'a ulaşımını kolaylaştıracak ve Türkiye'nin de Van  üzerinden İran'la ilişkilerini biçimlendirmesi çok büyük yarar sağlayacak. Bu  seferlerin desteklenmesi gerekiyor. Daha önce haftada 3 sefer olarak devam  ediyordu. Bizler Tahran'a yaptığımız seferler esnasında İranlı hava yolları  yetkilileriyle de görüştük. Onlar da bu meseleye iyi niyetle yaklaştıklarını ve  bu seferleri sürdüreceklerini ifade ettiler."

"Kısa süre içerisinde acentelerimizin daha organize bir şekilde bu işi  üstlenebileceklerine inanıyorum." diyen Takva, "Çünkü Van, bölgesel uçuşların  merkezi olmak durumdadır. Potansiyeli buna cevaz veriyor. Uluslararası uçuşları  da rahatlıkla kaldırabilecek bir potansiyele sahibiz. Bu sorunun giderilmesi için  elimizden gelen her türlü katkıyı sağlamaya hazırız." ifadesini kullandı.

"YENİ GİRİŞİMLERİMİZ OLACAK"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Yönetim  Başkanı Cevdet Özgökçe de 5 Nisan'dan bu yana uçak seferlerinin durduğunu  belirterek, kente gelen turist sayısının son zamanlarda yaşanan terör  olaylarından etkilendiğini söyledi. Özgökçe, bu durumun düzelmesi için  girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.