İdamlar başladı
Destici, bugün yaptığı açıklamada, "Bölgeden aldığımız bilgilere göre onlarca Türkmen kardeşimiz IŞİD kuvvetleri tarafından idam edilmekte ve öldürülmektedirler. Evleri silahlarla taranmakta ve yaşam hakları ellerinden alınmaktadırlar. Yüzlerce ve binlercesi Türkiye sınırına doğru gelmektedirler. Sınırlarımızı geçerek kendilerini güvenli bir ortama taşımaya çalışmaktadırlar" dedi. Uyarılarının dikkate alınmadığını dile getiren Destici, "Türkiye’nin hemen yanı başındaki ve sınırının sıfır kilometresindeki Türkmen kardeşlerimize sahip çıkılmadı. Yaşanan olaylardan dolayı üzüntülüyüz. Eğer müdahale edilmez ise şuandan itibaren gerekli destek sağlanmazsa oradaki Türkmen, Arap ve Kürt kardeşlerimizin hayati tehlike ile karşı karşıya olduklarını belirtmek istiyorum" diye konuştu.
İşin diğer bir tehlikeli boyutunun da olduğunu belirten Destici, "Eğer buraya seyirci kalınırsa, Çobanbey’deki bu işgal kabullenilirse, buradaki katliamlara dur denilemezse, IŞİD kuvvetleri buradan çıkartılıp geri püskürtülmez ise yapacakları iş 40 kilometre ötedeki Kilis sınırındaki El Azez'i de ele geçirerek kontrol altına akmak istiyorlar. Buradaki Türkmen varlığını yok etmeye çalışıyorlar" dedi.


Sınırlı müdahale yapılmalı

Destici, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Tehdit bize yaklaşıyor" sözlerine, şu tepkiyi gösterdi:
"Sayın Bakan. Tehdit bize yaklaşmıyor. Biz tehdit ile şuanda yüz yüze geldik. Tehdit kapımızın hemen dışında ve içeri girmek üzere. Suriye konusunda izlenen yanlış politikalar bizi tehdit ile karşı karşıya getirdi. Biz duruş noktasında Suriye konusunda hükümet ile aynı yerde duruyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz, Esed’e karşıyız ve oradaki katliamların durmasını istiyoruz. Hükümetin yanlış politikaları sonucu Türkiye, Suriye konusunda siyasi olarak en ağır bedel ödeyen ülke konumundadır. Türkiye hem ekonomik hem de İslami ve insani olarak en ağır bedeli ödeyen ülke oldu. Biz şuanda başta Türkmen kardeşlerimiz olmak üzere Arap ve Kürt kardeşlerimizi koruyamaz hale düştük.

Gerekiyorsa sınırlı müdahale yapılmalı. Buradaki kardeşlerimizin hayatları kurtarılmalı. Buradaki işgale son verilmeli. Türkiye burada bir kararlılık gösterir ve gerekirse müdahale edileceği konusunda inandırıcı olursa Çobaney’i işgal eden IŞİD güçlerinin orayı terk edeceğini düşünüyorum. Türkmen kardeşlerimiz Türkiye’den gerekli yardım ve desteği alamadıklarını ifade etmektedirler. Kendi ifadeleriyle ‘Ölmeyecek kadar ve kendilerini savunamayacak kadar destek' aldıklarını söylüyorlar. Bu desteğin artırılması gerekir. Bu desteğin bizzat birinci elden Türkmen kardeşlerimize ulaştırılmasını bekliyorlar. Çobanbey’deki katliamlara, idamlara, zulme dur demek adına Türkiye uluslar arası kuruluşları da bilgilendirerek oraya sınırlı bir müdahale yapmalı."