Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan Avrupa Birliği ve ABD ile ambargoları destekleyen Norveç, Kanada ve Avustralya’dan gıda ithalatını yasaklayan Rusya, bu ürünlerin Türkiye’den temini için ilk adımı attı.
Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Danışmanı Aleksey Alekseyenko ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil’in başkanlık ettiği heyetler Ankara’da bir araya geldi.

Alekseyenko, Rusya piyasasına yeni Türk gıda ürünlerinin girişi için anlaştıklarını belirti. Alekseyenko, “Süt, yumurta, tavuk eti, balık, damızlık hayvanlar ve başka gıda ürünlerinin sevkıyatı söz konusu. Türkiye’de gıda sanayisi üreticileri için kapımızı açıyoruz. Gerisi Türk işadamlarına kalmış” dedi.

ÖNCELİK SEBZE VE MEYVEDE


Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç, bir Rus TV kanalına verdiği demeçte balık ve su ürünlerini Norveç yerine aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerden temin edeceklerini belirtti. Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov da Türkiye’den öncelikli olarak sebze, meyve ve geleneksel tarım ürünleri ithalatını artırmak istediklerini söyledi.