Ambulansa kaldırılırken çizmeleriyle sedyeyi kirletmek istemeyen maden işçisi Maltepe Üniversitesi'nde final sorusu oldu.
Türkiye'nin en trajik maden kazası  Soma maden faciası herkesi derinden sarstı.

Bu felaketin akıllarda kalan en çarpıcı anlarından biri de bir maden işçisinin ambulansta sedyeye yatırılırken sedye kirlenmesin diye çizmelerini çıkartmak istemesiydi. Tüm Türkiye'yi duygulandıran ve insanların kalbinde özel bir yer edinen bu maden işçisi üniversitede  sınav sorusu oldu.

Günah çıkartıyorum

Maltepe Üniversitesinden iktisatçı Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Boz, final sınavında öğrencilerine özel bir final sorusu hazırladı.

Maden kazasının etkisiyle Çiğdem Boz bir iktisatçı olarak kendi deyimiyle günah çıkarttı ve bir anlamda standart iktisat eğitiminin de kendisini sorgulaması gerektiğini söyledi. Boz, ders kitapları ile gerçek hayat arasındaki farkı yeterince iyi anlatamadığı için öğrencilerinden özür diledi.

Daha insancıl bir sistem olmaz mı?

Çiğdem Boz, “günahlarını” sıralayıp af diledikten sonra da öğrencilerine "Çizmemi çıkarayım mı?" diye soran maden işçisi gibi insanların nasıl bir ekonomik sistemin ürünü olduğunu sordu ve daha insancıl bir ekonomik sistemin olmazsa olmazlarını öğrencilerinden not kaygısı gütmeden yazmalarını istedi. Kısacası, hoca  bu sınavla “masum değiliz, hiçbirimiz” demeye getirdi.