ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Türkiye ve KKTC'deki Hıristiyan mülklerinin ABD Dışişleri Bakanı'nca takip edilmesini öngören Türkiye aleyhtarı yasa tasarısı kabul edildi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye sert tepki gösterdi. Kararın Türkiye'yi bağlamayacağı vurgulanan açıklamada, bu tür adımların Türk-ABD ilişikilerine zarar vereceğine dikkat çekildi.

MESNETSİZ İTHAMLAR

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin mesnetsiz ithamlar içeren bir yasa tasarısını kabul ettiği vurgulanarak, şöyle dendi: 

GAYRİMÜSLİMLERE YÜZLERCE TAŞINMAZ İADE ETTİK

"ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi, Türkiye ve KKTC'deki Hıristiyan mirasına ilişkin olarak yersiz eleştiriler, yanlış bilgiler ve mesnetsiz ithamlar içeren bir yasa tasarısını (H.R.4347) oyçokluğuyla kabul etmiştir. Bilindiği üzere, 2000'li yıllardan bu yana devam etmekte olan reform süreci çerçevesinde, gayrimüslimlere ait cemaat vakıfları tarafından başvuruda bulunanlardan şu ana kadar yüzlerce taşınmazın cemaat vakıfları lehine tescili sağlanmış, birçok taşınmazın ise bedeli ödenmiştir." 

BUNLAR KABUL EDİLEMEZ

Türkiye'nin pek çok tarihi gayrımüslim ibadethanesini restore ettiğini anımsatılarak, "Türkiye'nin gayrimüslim azınlıklara mensup vatandaşları dahil tüm vatandaşlarının hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi yönünde attığı somut adımlar ortadayken, ABD Kongresindeki Türkiye'ye hasım çevrelerin, yapıcı olmaktan uzak, haksız iddialarla dolu bu gibi tasarruflara iç siyasi kaygılarla öncülük etmesi kabul edilemez" dendi.

TÜRKİYE'Yİ BAĞLAMAZ

Alınan kararın Türkiye'yi bağlamadığına dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu tasarruf, ülkemiz bakımından herhangi bir hüküm doğurmadığı gibi, bölgesel ve küresel çapta karşı karşıya bulunulan sınamalar bağlamında her zamankinden daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde olmayı hedeflediğimiz ABD'yle varolan ortaklık ve ittifak ilişkilerimizin ruhuyla da bağdaşmamaktadır. 

TÜRK-ABD İLİŞKİLERİ ZARAR GÖRÜR

ABD Kongresinde bu gibi sorumsuz adımlara öncülük eden ve destek verenler Türkiye-ABD ikili işbirliğine olduğu kadar kendi ülkelerinin çıkarlarına da zarar vermektedirler. ABD Yönetiminin müttefiklikle bağdaşmayan bu sorumsuz davranış karşısında net bir tutum ortaya koymasını ve Türk-Amerikan ilişkilerine değer veren çevrelerin de keza sessiz kalmamalarını önemle bekliyoruz."