Türkiye ve Rusya'dan Teröre Karşı Ortak Mücadele



Türkiye ile Rusya arasında geçen kasımdan bu yana süren gerilimi aşma konusunda dün önemli bir buluşma gerçekleşti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısı kapsamında Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi. Kriz sonrası ilk yüz yüze görüşmeden teröre karşı ortak mücadele kararı çıktı.

NORMALLEŞME ADIMLARI SÜRÜYOR
Rusya ile Türkiye arasında geçen yılın kasım ayında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası gerilen ilişkilerde normalleşme adımları sürüyor. Rusya'nın Soçi kentinde dün düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 34'üncü Bakanlar Konseyi Toplantısı için bu ülkeye gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Suriye konusu ele alınırken, iki ülkenin IŞİD terörüyle mücadelede kararlılığı da önemli bir yer tuttu.
LAVROV: TÜRKİYE İLE YENİ TERÖRLE MÜCADELE GRUBU KURDUK
Yaklaşık 50 dakika süren ikili görüşme sonrası ilk açıklama Lavrov'dan geldi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubu ve ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesini hatırlatan Lavrov, "Üst düzeyde gerçekleşen son temas ve Türkiye Cumhurbaşkanı'ndan alınan mektuptan sonra şimdiki temasa büyük değer veriyoruz. Beklentimiz görüşmemizin doğru tonda sürmesidir. İkili ilişkilerimizde ekonomiden ticarete, turizmden Suriye krizi ve bölgesel meselelere kadar tüm konuları gözden geçireceğiz" dedi.İkili görüşmenin ilk somut sonucu Rusya ile Türkiye'nin teröre karşı ortak mücadele kararı oldu. Lavrov, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Türk tarafıyla aramızda yeni terörle mücadele temas grubu oluşturuldu. Bu grupta iki ülke dışişleri bakanlıkları mensuplarıyla güvenlik servisi elemanları yer alacak. Kriz öncesinde zaten böyle bir grup vardı... Hava kuvvetlerimizin faaliyeti (Suriye'de) göz önünde bulundurulduğunda temaslar, iki ülke orduları dahil diğer kanallar geliştirecektir" dedi. Rus TASS haber ajansına göre ise Lavrov, 'Rusya ve Türkiye ordusu arasında Suriyeüzerine diyalog olacağını umut ettiğini' söyledi.
'BÜYÜK GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu görüşmenin son derece faydalı ve yapıcı geçtiğini belirtti. Lavrov ile görüşmede Suriye krizine önemli yer ayrıldığını söyleyen Çavuşoğlu ise "AslındaRusya ile Türkiye arasında Suriye'deki olaylar hakkında sanıldığı gibi büyük görüş ayrılığı yok. Türkiye de Rusya gibi IŞİD ve El Nusra gibi örgütleri terörist sayıyor. Onlarla tıpkıRusya gibi mücadele ediyoruz. Onların Türkiye'de terör saldırıları düzenlemesi deTürkiye'nin mücadelesine verdikleri yanıttır. Rusya ile aramızda danışarak Suriyekonusunda birlikte hareket etmemiz gerekli. Suriye krizinin siyaset dışında çözümü olmadığı için de bir an önce Cenevre görüşmeleri yeniden başlatılmalı. Türkiye, burada daRusya ile daha geniş işbirliği yapacaktır" dedi.
PUTİN-ERDOĞAN ZİRVESİ AĞUSTOS AYINDA OLUR MU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Haziran'da yaptıkları telefon görüşmesinden sonra iki ülke liderinin eylül ayından daha önce bir araya gelebilecekleri söylendi. İki liderin 4-5 Eylül'de Çin'de düzenlenecek G-20 zirvesinde görüşebileceği belirtilmişti. Rus ve Türk diplomatik kaynaklar, liderler zirvesinin geçtiğimiz yıl uçak krizi yüzünden iptal edilen Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) biçiminde gerçekleşebileceğini telaffuz etmeye başladı. Ağustos ayında olası Putin-Erdoğan görüşmesi ve ÜDİK toplantılarının yine Soçi şehrinde yapılabileceği olasılığı üzerinde duruluyor. Putin'in sözcüsü Dimitriy Peskov, henüz bir karar verilmediğini söyledi.