Rapora göre, jeopolitik olaylar ve doğal afetlerin giderek büyüyen bir tehdit oluşturduğu Türkiye’de, tarım ve madencilik en çok risk taşıyan endüstriler olarak öne çıkıyor. Dünya genelinde istenmeyen ileti hacmi Haziran 2013’ten Mart 2014’e kadar ikiye katlanarak 200 milyar adedi aştı.
Cisco 2014 Yarıyıl Güvenlik Raporu’na göre, Türkiye ve bölge ülkelerde yaşanan jeopolitik olaylar ve doğal afetler, sanal dünyada yeni trendler yaratıyor. Bu da kurumlar, bireyler ve hükümetler için riskleri artırıyor. Tarım ve madencilik Türkiye’de en riskli endüstriler.

Yakın geçmişte yaşanan kuraklık, sel ve toplumsal çalkantılar, Türkiye’nin çevresindeki Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Rusya (EMEAR) bölgesinde arz ve altyapıyı etkilerken, 2014 için ilk yarısında kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşma riski en yüksek olan endüstriler, tarım, madencilik, ulaştırma, gemicilik, yiyecek-içecek, kamu ile medya ve yayıncılık olarak belirlendi. EMEAR bölgesinde en çok yiyecek ve içecek endüstrisinde kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşıldı. Raporda şu tespitlere yer verildi:

Dünya genelinde spam hacmi, 2010’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Haziran 2013’ten Ocak 2014’e dek istenmeyen iletilerin sayısı 50 milyar ile 100 milyar arasında değişiyordu. Ancak Mart 2014 itibarıyla bu sayı ikiye katlanarak ayda 200 milyarı aştı.

Kötü amaçlı yazılımları yaymak üzere kullanılan zararlı online reklamlar, hem internet kullanıcıları hem de internet ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Kullanıcılar, her zaman yaptıkları gibi internette gezinirken zararlı yazılımlara maruz kaldıklarından, nerede ve nasıl “enfekte” olduklarını bilemiyorlar. Kaynağına ulaşmak neredeyse imkânsız, çünkü kötü amaçlı yazılımı yaydıktan kısa bir süre sonra söz konusu reklamlar kaldırılıyor.