Hava Kuvvetleri Komutanlığının, İspanya'da test edilen Airbus A400M tipi nakliye uçağının düşmesi üzerine uçuşlarına ara verdiği envanterindeki aynı model uçaklar, yeniden göreve başladı.

5 AY ÖNCE UÇUŞLARI ERTELENMİŞTİ

Komutanlığın envanterindeki 2 adet A400M Atlas uçağı, emniyet tedbirleri kapsamında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün talimatıyla mayıs ayında uçuşlarının ertelenmesinin ardından çeşitli test ve denemelerden geçirildi.

Uzun süren testlerin olumlu sonuçlanmasından sonra Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın emriyle uçuşlara verilen ara sona erdirildi. Yeniden gökyüzüyle buluşan 2 adet A400M Atlas uçağı, 5 Ekim'den itibaren nakliye görevlerine başladı.

İLK DEFA ATAK'I TAŞIMIŞTI

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki A400M Atlas uçağı, milli helikopter Atak'ın nakliyesini de gerçekleştirmişti. İlk kez gerçekleştirilen "Atak taarruz helikopterlerini ulaştırma görevi" kapsamında Atlas'ın taşıdığı helikopterler, Malatya'daki 2'nci Kara Havacılık Alay Komutanlığından Kayseri'deki 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına teslim edilmişti. 

ORGENERAL AKIN ÖZTÜRK DE UÇMUŞTU

Türkiye'ye ait ilk A400M Atlas stratejik ulaştırma uçağının teslimatı, 12 Mayıs 2014'te Kayseri'deki 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında düzenlenen törenle gerçekleştirilmişti. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk de 24 Aralık 2014'te A400M Atlas ile ilk uçuşunu yapmıştı.

A400M Programı, 1985'te başlatılmış, Türkiye'nin katılımı 1988'de gerçekleşmişti. Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Türkiye'nin katıldığı proje kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 10 uçak tedarik edilmesi planlanmıştı.

A400M, ağır ve hacimli malzeme taşıma kapasitesine, yüksek sürat ve uzun menzile, "glass" kokpite, havada yakıt ikmaline, gelişmiş savunma yardımcılarına, görev planlama ve bakım bilgi sistemine, gelişmiş aviyoniklere (elektronik sistem) ve "data link"e (veri bağlantısı) sahip, yüksek teknolojiyle geliştirilmiş stratejik ulaştırma uçağı özelliği taşıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki iki A400M Atlas uçağı, havadan personel atlatma ve malzeme atma gibi taktik görevler ile uzun menzilli birlik intikalleri, yolcu ve malzeme taşıma gibi lojistik görevlerde kullanılıyor.

DÜŞÜNCE UÇUŞLAR DURDURULMUŞTU

Hava Kuvvetleri Komutanlığı için üretildiği belirtilen ve ilk test uçuşuna çıkan A400M nakliye uçağı, İspanya'nın Sevilla kentinde düşmüş, mürettebattan 4 kişi ölmüştü. Bunun üzerine eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün emriyle, komutanlığın envanterindeki 2 adet A400M Atlas uçağının uçuşlarına mayıs ayı itibarıyla ara verilmişti