ANKA Türkiye’nin uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesi için ABD’nin yaptırımlar uyguladığı Çinli CPMIEC şirketinin tercih edilmesi, yurt dışında da yankılandı. DefenseNews “kaygı artıyor” derken kararın Batılı müttefikler için “meydan okuma” oluşturduğunu öne sürdü. Financial Times gazetesi ise, karar için “Ankara’nın bazı NATO ortaklarını şaşırttı” diye yazdı.

Dünyanın önde gelen savunma sitelerinden ABD’li DefenseNews, Türkiye’nin kararını değerlendirdiği haber analizinde “Savunma analistleri ve Batılı diplomatlar, Türkiye’nin Batılı müttefikler için hem siyasi hem de askeri meydan okumaları sunduğunu söylediler” dedi.

“NATO TARAFINDAN KORUNAN TÜRKİYE İTTİFAKIN KAYGILARINI GÖZARDI ETTİ" 

Ankara’daki bir NATO ülkesinin savunma ataşesinin “NATO varlıklarınca korunan Türkiye, ittifakın kaygılarını gözardı ederek nasıl dost olmayan bir ülke tarafından üretilecek bir hava savunma sistemini tercih eder?” yönündeki tepkisini de yansıtan DefenseNews, ABD’nin geçen Şubat ayında İran, Kuzey Kore ve Suriye gibi ülkelerle teknolojisini paylaştığı için CPMIEC şirketi için yaptırım kararını aldığını anımsattı. 

“NATO ÜLKELERİ, MUHTEMELEN İŞBİRLİĞİNİ REDDEDECEK”

Çin şirketinin sağlayacak sisteminin Türkiye’de konuşlandırılmış NATO varlıklarıyla ne ölçüde entegre olabileceği meselesine de değinen DefenseNews, uzmanlar, analistler ve yetkililere atfen NATO ile entegrasyonun pek olası görünmediğini kaydederken Londra’daki bir Türkiye uzmanının NATO ülkelerinin “muhtemelen Çinli sistemin Türkiye’deki ittifak varlıklarıyla entegrasyonu konusunda Türkiye ile herhangi bir işbirliğini yapmayı reddedecekleri”ni söylediklerine dikkat çekti. 

“ŞANGAİ İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜNE BİR SELAM” 

DefenseNews, haberinde “Türkiye’nin attığı adım aynı zamanda ülkenin Batılı müttefiklerine bir meydan okuma olarak da görülüyor” dedikten sonra NATO üyesi Avrupalı bir ülkenin Büyükelçisinin “Bu açıkça Şanghay İşbirliği Örgütü’ne bir selamdır… Ve NATO müttefiklerine, Türkiye’nin artık eskiden gibi sağlam bir müttefik olmayabileceği yönündeki güçlü bir mesaj” görüşünü de yansıttı. 

“HAYAL KIRIKLIĞINI YARATTI” 

Türkiye’nin kararını da değerlendiren Financial Times gazetesi ise, “Ankara’nın bazı NATO ortaklarını şaşırdığını ve hayal kırıklığını yarattığını” belirttiği haberinde Türk yetkililerinin kararının “teknik ve fiyat temelinde verildiğini” söylediklerini anlattı. 

Ancak Batılı diplomatların Ankara’nın proje için Çin grubunü tercih etmesinin kendileri şaşırttığını ve hayal kırıklığını yarattığını söylediklerini de kaydeden gazete, aynı diplomatların Çinli sistemin NATO’nın savunma mimarisiyle entegre olmamasından endişe duyduklarına dikkat çekti. 
“TÜRKİYE YERLİ SAVUNMA SANAYİİNİ GÜÇLENDİRMEYE ODAKLANIYOR”
İngiliz gazetesi haberinde İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu Royal United Services Institute’ten Aaron Stein’ın değerlendirmelerine de yer verdi. 

Aaron Stein, ihalenin Türkiye’nin savaş alanında test edilen teknolojiyi hızla almak yerine kendi yerli savunma sanayini güçlendirmeye odaklandığını gösterdiği görüşünü dile getirdi.