Türkiye ile Katar arasında haziran ayında askerî iş birliği anlaşması imzalandı ve bu anlaşma uyarınca Türkiye, Katar’a asker gönderebilecek. Türkiye şimdi Katar’da bir askerî üs inşa ederken buraya üç bin asker gönderiyor.

Reuters’a konuşan Türkiye Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye ile Katar’ın bir askerî üs hazırlığı içinde olduğunu ve bu çerçevede bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Askerî iş birliği anlaşması kapsamında şimdi Katar’da yüz asker bulunuyor. Bu sayı artırılacak.

İki ülke arasında ilişkiler ilerliyor

Orta Doğu uzmanı Bilgay Duman, Orta Doğu’da yaşanan büyük değişimlere dikkati çekerek, “Türkiye ile Katar arasında zaten ilişkiler mevcut. Katar’ın da buna ihtiyacı var. Bu nedenle de söz konusu anlaşmayı, her iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi şeklinde de değerlendirebiliriz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Tehlikeler ortak

Orta Doğu siyasi bir krizin içinde ve bu nedenle de bazı devletler birlikte hareket ediyor. Orta Doğu uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şahin, Orta Doğu’daki gelişmeler nedeniyle Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin olumlu bir şekilde seyrettiğini kaydederek, “Her iki ülkenin askerî olarak da ilişkileri var. Her iki ülkenin de dış politik tehlikeler nedeniyle ortak hareket etmesi gerekiyor. Özellikle de İran’a karşı.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Askerî açıdan Katar’ın eksiklikleri olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye ile bu eksiklikleri gidermeyi istediğini ve bu nedenle de her iki ülke arasında yeni anlaşmaların da söz konusu olabileceğini kaydediyor.