SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir, Sinop'ta katıldığı 'Su ve Çevre' konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin susuzluk sınırına yakın bir ülke olduğunu belirterek "Susuzluk kaderimiz olmasın" dedi.

Sinop Öğretmenevi’nde düzenlenen 'Su ve Çevre' konulu çalıştaya Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, konuşmacı olarak katıldı. Çalıştayda konuşan Prof.Dr. Yusuf Demir, 2050 yılında 54 ülkenin susuzlukla karşı karşıya kalacağını söyledi. Türkiye'nin ise susuzluk sınırına yakın olduğunu belirten Prof.Dr. Yusuf Demir, "Türkiye su kaynakları bol bir ülke gibi gözükmesine rağmen kişi başına bin 300 metre küp su düşüyor. Bu nedenle susuzluk sınırına yakın bir ülkeyiz. Dünya susuzluk sınırı bin metre küp. Su kaynakları bol ülkeler için ise bu rakam 8 bin metre küpe ulaşıyor" dedi.

Bu durumun önlenebilmesi için alınması gereken tedbirleri anlatan Prof.Dr. Demir, "Çevrenin ve çocukların bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi adına okullarda da su ve çevre dersleri verilmeli. Var olan su kaynakları hiçbir zaman tükenmez, ancak kirlenir ve kullanılamaz hale gelir. Sularımızın bu hale gelmesine engel olalım. Evlerde tüketilen suların sadece yüzde 2’si içme suyu olarak kullanılıyor. Dolayısıyla geri kalan suyun yüzde 98’inin tüketimi konusunda önlemler alınmalı. Ekolojik sorunlar ve bunlara karşı verilecek mücadele önemli. Susuzluk kaderimiz olmasın" diye konuştu.