Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi; Azerbaycan ile Ermenistan silahlı güçleri arasında ciddi bir gerilimin yaşandığı bir dönemde Azerbaycan ordusunun yanında yer aldığı konusunda sembolik düzeyde kuvvetli bir mesaj verdi.

Azerbaycan’ın Askeri Ataşesi Albay Müşfik Memedov, komutanların alkışladığı konuşmasında,  “Ancak bu da bilinmelidir ki Azerbaycan Ermenistan'ın işgal ettiği topraklarını barış yoluyla geri almaya muvaffak olmadığı taktirde Azerbaycan Silahlı  Kuvvetleri  bunun için her zaman göreve hazırdır” dedi.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ile Askeri Ataşesi Müşfik Memedov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Marriott Oteli’nde bir resepsiyon verdi.  Resepsiyona, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesinin tam kadro katılması dikkat çekti. Resepsiyona; GenelkurmayBaşkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal,  Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı.

Komuta kademesinden tek eksik programı nedeniyle resepsiyona katılamayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral  Bülent Bostanoğlu oldu. Aralarında Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk’ün de bulunduğu  Ankara’da görevli orgenerallerin yanı sıra çok sayıda korgeneral de resepsiyondaydı. TSK’nın komuta kademesinin resepsiyona tam kadro katılmasının nedeni, Türk Ordusunun Azerbaycan ordusunun yanında olduğu konusunda uluslar arası kamuoyuna kuvvetli mesaj verme isteği olarak algılandı. Bu destek mesajı, yakın zamanda Azeri güçler ile Ermeni güçler arasında yaşanan çatışmalar ve iki ordu arasındaki mevcut gerilim nedeniyle anlamlıydı.

Resepsiyonda, hükümeti temsilen ise Bilim Sanayi ve Teknoolji Bakanı Faruk Özlü yer aldı.

Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başlyan törenin ardından komutanlar, büyükelçi ve Azeri askeri ateşeyle birlikte fotoğraf verdi. Azerbaycan’ın Türkiye Askeri Ataşesi Albay Müşfik Memedov’un açılış konuşmasındaki şu sözleri dikkat çekti:

Azeri ordusu göreve hazır

“Bugün Azerbaycan topraklarının  yüzde 20’si Ermenistan’ın işgali altındadır. Mevcut problemin çözümünde Azerbaycan her zaman barış yönlü ve uluslar arası hukukun gerektirdiği şekilde olan tavrını  muhafaza etmiş ve işgalci Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarını terk etmeleri için gereken yaklaşımı sergilemiştir.

Ancak bu da bilinmelidir ki Azerbaycan topraklarını barış yoluyla geri almaya muvaffak olmadığı taktirde Azerbaycan Silahlı  Kuvvetleri  bunun için her zaman göreve hazırdır.”

Gaziler davet edildi

Resepsiyona, Türkiye’den çok sayıda gazi de davet edildi. Orgeneral Akar ile Çolak,  gazilerin bulunduğu bölüme giderek tek tek hatırlarını sordu.