TSK, 'Genelkurmay bünyesinde yapılan çalışamalarda normal askerliğin 12 ay olması uygun görülmüştür.' denildi.
 
Buna göre; askerlik hizmetinde uzun dönem 12 ay, kısa dönem de 6 ay olacak. Yedek subaylık süresi ise 12 ay olarak devam edecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 ay olan uzun dönem askerliğin 12 aya indirileceğini açıklaması, kışlalarda heyecan yarattı. Vatani görevini yapmakta olan yüz binlerce er, “üç ay erken terhis” hesaplarına başladı. Gözler hükümete odaklandı. Askere gidecekler de, düzenleme yasalaşırsa, “Şafak 365” diyecek. 
 

KISA DÖNEMDE DEĞİŞİKLİK YOK   
 
Askerlik süresinin kısaltılmasına ilişkin çalışmayı Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Taslağa göre, 15 ay olan uzun dönem askerlik 12 aya indirilecek. 6 ay olan kısa dönem askerlik süresinde ise bir değişiklik öngörülmüyor. Düzenlemenin, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması planlanıyor. Hükümet, yasa tasarısı haline getirilecek düzenlemeyi hızla Meclise gönderecek. Meclis takvimine göre, önce Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınması planlanan düzenleme, kabulü halinde Genel Kurul’a gelecek. Genel Kurulun da onayı halinde çıkarılan yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulacak. Bu nedenle sürecin, ekim ayı sonuna kadar tamamlanma ihtimali bulunuyor. Ancak, tasarı üzerinde yeni değişiklikler tartışılırsa, sürecin kasım ayına da kalabileceği kaydediliyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Sırbistan’dan işareti verdi. Bozdağ, “Askerlik 
süresine ilişkin düzenleme, detayları yasa ile belli olacak, yasa da en kısa sürede Meclis gündemine getirilecek” dedi. 12 aylık dönemi tamamlayanlar, “lehte uygulama”dan dolayı 15 aylık süreyi beklemeden terhis edilecekler. Askerliğe yeni başlayacak olanlar da 12 ay esasına göre vatani görevlerini yapacak. Kısa dönem askerlerin durumunda şimdilik bir değişiklik öngörülmüyor. Ancak taslak üzerinde değişiklik ihtimali bulunuyor. 
 
TEK TİP ASKERLİK RAFTA 
 
Genelkurmay’ın öncelikli tercihi, sürenin 12 aya indirilmesi ve kısa dönem askerliğin de kaldırılarak “tek tip askerlik” yapılmasıydı. Ancak, kısa dönem askerliğin süresinin uzatılmasına Başbakan Erdoğan ve hükümet karşı çıktı. Dört yıllık üniversite mezunlarının yararlanabildiği kısa dönem askerliğe ilişkin farklı öneriler ise kabul görmedi. Öte yandan uzun dönem askerliğin 9 ay, kısa dönem askerliğin 4 aya indirilmesi beklentileri de, “kadro sıkıntısı” yaşanabileceği gerekçesiyle şimdilik uygun bulunmadı. Ancak yetkililer, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki profesyonelleşme çalışmaları, çözüm sürecinin neticeye ulaşılarak terör sorununun çözümü dahil olmak üzere yaşanacak gelişmelere bağlı olarak ilerleyen aşamalarda bu adımların da gündeme gelebileceğini belirtiyor.