Polis, yorgun sürücüyü araçtan indirip hava aldıracak, icabında duş da aldıracak...
Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne çıkarılan Kurban Bayramı tatili sebebiyle yüz binlerce vatandaş, uzaklardaki yakınlarına gidebilmek için yollara düşüyor. Karayollarında trafik polisleri denetimleri artırırken Bursa'da ilginç bir uygulama hayata geçirilecek. Uykusuz sürücü araçtan indirilip, hava aldıktan sonra yoluna devam edecek, icabında isteyen sürücüler bölge trafik istasyonlarında duş alabilecek. Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya , Kurban Bayramı tatili sebebiyle sivil trafik polislerin de mesai yapacağını belirterek, "Gece görevli ekiplerimiz sabaha karşı sürücülerin uykusuzluklarını ve yorgunluklarını üzerlerinden atabilmeleri için şoförleri araçtan indirerek hava almalarını sağlamaya yönelik kontrollerde bulunacaktır" dedi. 

Kurban Bayramı nedeniyle, 11 Ekim-20 Ekim 2013 tarihleri arasında şehir içi ve şehirlerarası devlet karayolları üzerinde trafik yoğunluğunun artacak olması denetimleri de kaçınılmaz hale getirdi. Yolların kan gölüne dönmemesi için Bursa İl Emniyet Müdürlüğü de bir dizi uygulamayı hayata geçirecek. Tatilde, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminal'i giriş- çıkış trafik nokta görevlisince takoğraf kontrollerine titizlikle devam edilecek, çalışma sürelerine uymayan ve hız limitini aşan ve takoğraf cihazlarına müdahale edildiği tespit edilen araç sürücülerine gerekli cezai işlem uygulanarak gerekirse trafikten men edilecek. Şehirlerarası otobüs terminalinden çıkış yapacak araç sürücüleri nokta görevlisi tarafından alkollü, yorgun, uykusuz olup- olmadıkları kontrol edilecek aksi takdirde sefere çıkmalarına izin verilmeyecek. Şehirlerarası otobüs terminalinden çıkış yapacak otobüslerin şoförleri yakın takip edilerek, hatalı sollama, şerit ihlali gibi trafik kazalarına neden olan kuraldışı davranışlarından kaçınılması konusunda uyarılacak. 

UYKUSUZ SÜRÜCÜ ARAÇTAN İNDİRİLECEK, DUŞ İMKANI SUNULACAK

Bayram tatili süresince her gün değişik saatlerde ve noktalarda radar ekiplerinin hız, kırmızı ışık ve ihbarlı kontrollerde bulunacağını belirten Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, sivil trafik polislerinin sivil araçlarla denetimlerde bulunacağını açıkladı. Kahya, "Gece görevli ekiplerimiz sabaha karşı sürücülerin uykusuzluklarını ve yorgunluklarını üzerlerinden atabilmeleri için şoförleri araçtan indirerek hava almalarını sağlamaya yönelik kontrollerde bulunacaktır. Dört ayrı bölge trafik istasyonunda sürücülerimiz dinlenebilecek. Her istasyonumuzda duş imkanı da sunuyoruz. Kendisini yorgun ve uykusuz hisseden sürücülerim buralarda dinlenip, duşunu alabilecek. Tatil süresince ekiplerimiz, büro hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilip, karayolu güzergahlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günleri olan 11 Ekim-20 Ekim 2013 tarihlerinde trafik denetimleri arttırılacaktır. Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uygun yerlerde konuşlanacak ekiplerimiz tarafından uyarılacak, gerektiğinde araçlardan inmeleri ve güzergah üzerindeki trafik kuruluşlarımız da dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır. Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek, vatandaşlarımıza emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler anlatılacak ayrıca yorgunluktan kaynaklanan kazaların önüne geçilmesi için yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri üzerinde takoğraf denetimlerine ağırlık verilecek ve bu sürücülerin 24 saat içerisinde sürekli 4,5 saat araç kullandıktan sonra 45 dakika mola vermeleri konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacaktır" dedi.