İlginç tartışma Trabzon’da 1529’da dönemin Osmanlı Valisi İskender Paşa tarafından yaptırılan tarihi İskenderpaşa Camii’nin mihrabındaki kabartmanın, cemaatin bir bölümü tarafından ''hayvan başına'' benzetilmesiyle başladı.

'Geç' gelen tartışma cemaatin kafasını karıştırdı. Kimileri ''Hayvan figürünün altında namaz olmaz'' diyerek cami değiştirdi. 2014 yerel seçimlerinde Saadet Partisi'nden Trabzon Büyükşehir Belediye başkan adayı olan, Cami Yaptırma Yaşatma Derneği Başkanı Dursun Ali Düzenli, figürü bu tartışmadan çok daha önce kendisinin fark ettiğini, ancak cemaat kaçmasın diye kimseye söylemediğini belirtti. Düzenli ''Vakıflar’a, ilgili mercilere defalarca müracaat ettim, 'Bunu kazıyın' dedim. 'Bu kabartma tarihi eser, kazıtmak suçtur' dediler. Bu olayı vatandaşa, hatta cami personeline bile söylemedim. Söylesem olay yayılacak, kimse camiye gelmeyecekti'' şeklinde konuştu.

MÜFTÜ: HABERİM YOK

Habertürk’ün ulaştığı Trabzon İl Müftüsü Keramettin Demir, İskenderpaşa Camii’nin mihrabındaki kabartmadan haberi olmadığını belirterek ''Bu konuyla ilgili bugüne kadar bize herhangi bir rahatsızlık ve şikâyet ulaşmadı. Ben de sizden duyuyorum. Kabartmayı görmedim, o nedenle bir yorum yapamam. Ama bu bir göz yanılması olabilir'' dedi.

'OSMANLI SÜSLEME SANATI'

Habertürk’ün konuyu sorduğu uzmanlardan ise cemaatin yüreğine su serpecek bir açıklama geldi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, söz konusu kabartmanın hayvan başıyla uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirterek ''Bu tamamen Osmanlı süsleme sanatında, bitkisel bir süsleme işlemeciliğidir. Bir hayvan başı gibi görünebilir ama yakın mesafeden bakıldığında iki yana yılan kıvrımıyla yayılmış bir çiçek sembolüdür'' dedi. 

'IŞIK VE GÖLGE YANILTMASI'

Sanat tarihi uzmanı Yard. Doç. Gül Karpuz şunları söyledi:

''Mihrabın geneline bakıldığı zaman tamamen bitkisel motiflerle süslendiği görülüyor. Hayvan başı benzetmesi, bir ışık ve gölge yanıltması. Tarihi binaların taç kapıları üzerinde de bu tip süslemeler vardır. Bu, Osmanlı bitkisel sanat süslemeleriyle yapılmış bir mihrap.''