Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) yasadışı dinlemelere ilişkin 11 aydır yürüttüğü soruşturma, dün Sabah operasyona dönüştü. Savcılık, dönemin TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen ile “böcek” davasının da sanığı olan eski TÜBİTAKBaşkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da aralarında bulunduğu 28 şüpheli hakkında, gözaltı ve arama kararı çıkardı. Dün akşam saatlerine kadar bu kişilerden 24’ü gözaltına alındı.

Bilirkişi raporunda; şüphelilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyelerine tahsisli 31 kriptolu telefonu dinledikleri belirtildi. 17 ve 25 Aralık süreçlerinde yoğunlaşan dinleme trafiğinde dönemin Başbakanı Erdoğan’ın kullandığı 3 kriptolu telefonun 60 kez dinlendiği ve gün gün ve saat saat kayıt altına alındığı kaydedildi.

40 milyon kayıt
TİB ve TÜBİTAK’ta görevli 28 şüpheli hakkında gözaltı ve arama kararı verilmesiyle ilgili adli süreç, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından Türkiye genelindeki istihbari ve adli dinlemelerin gerçekleştirildiği Gölbaşı’ndaki dinleme üssü olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) inceleme yapılmasıyla başladı.
Konularında uzman olan beş bilirkişi tarafından başlatılan incelemede, Türkiye genelindeki mahkemelerden alınan istihbari ve adli dinleme kararları, tape kayıtları, ses dosyaları gibi iletişimin dinlenmesi ve takibinde kullanılan evrakların kaydedildiği toplam 800 sunucuda var olan 40 milyon log kaydı incelendi. İncelenen log kayıtlarından bazılarının geri dönüştürülemeyecek biçimde silindiğini tespit eden bilirkişiler, yıllarca süreceği belirtilen bu incelemeyi 11 aya yaydı. Bilirkişiler, bu incelemeyi, özellikle soruşturma konusu yapılan devletin üst düzey yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonların dinlenip dinlenmediği konusunda yaptı.

31 kriptolu telefon
Bilirkişiler incelemeler sırasında dönemin Başbakanı Erdoğan, dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu, MİT Müsteşarı Fidan, Hükümet Sözcüsü Arınç, Genelkurmay Başkan Orgeneral Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ile MGK üyelerine tahsis edilen 31 adet kriptolu telefona ait toplam 363 ses dosyası buldu.
Gölbaşı Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan, 11 aydır süren incelemenin ve hazırlanan bilirkişi raporunun ardından dün sabah operasyon için talimat verdi. Ankara, İstanbul, Gebze veSapanca’da ikamet eden, aralarında TİB ve TÜBİTAK’tan görevlilerin bulunduğu toplam 28 kişiye gözaltı ve arama kararı verildi. Dönemin TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen, Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, Hukuk Dairesi Başkan Vekili Adil Biçer, Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, Bilgisayar Sistemleri Daire Başkanı Halil çiçek ile eski TİB çalışanları Bülent K., Cüneyt K., İbrahim K., Ahmet B., İsmail B., Hidayet G., Ferhat S., Hamza D., Ali O.T., Erkay U., Ahmet A.Y., İbrahim B.Ö., Mehmet A., Seyit A.Ö., Yunus Ş., Nur M.A. ve Harun B. hakkında gözaltı ve arama kararı verilen isimler arasında yer aldı.

‘Böcek’ sanığı Palaz’a gözaltı
Operasyon kapsamında aynı zamanda Erdoğan’ın resmi konutu ve Keçiören’deki evine konulan dinleme cihazlarıyla ilgili açılan “böcek” davasının sanıkları arasında yer alan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ile TÜBİTAK çalışanları Gökhan V., İmran E., Özgür Ö., Ayhan Y. ve Orhan Üçtepe hakkında da gözaltı kararı verildi. Söz konusu TÜBİTAK görevlilerinin, devletin üst düzey yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonlarının her türlü yazılım, IMEI numarası verme gibi teknik işlemlerinden sorumlu oldukları anlaşıldı.

Felç tedavisi görüyor
Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM ekipleri tarafından yürütülen operasyon kapsamında dün akşam saatlerine kadar  24 kişi gözaltına alındı. Dönemin TİB Başkan Vekili Şen, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Palaz, eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ile kripto yazılımını yapan TÜBİTAK’ta görevli Orhan Üçtepe ise ikametlerinde bulunamadı. Felç olduğu ve tedavisi Sapanca’daki ağabeyinin evinde süren Üçtepe’nin ifadesi ise eve giden polisler tarafından sesli ve görüntülü olarak alındı.

‘Bölücülük ve casusluk’
Şüphelilerin, TCK’nın 302. maddesinde düzenlenen ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngören, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçu ile 328. maddede düzenlenen ve 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası gerektiren, “siyasal ve Askeri Casusluk” suçlarından sorgulanacağı öğrenildi. Gözaltına alınan şüphelilerin sorguları Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM şubesinde yapılacak.

 

‘TİB binasını gömelim’
Milliyet’in “Sırlarıyla gömelim” manşetiyle duyurduğu ses getiren haberinde, TİB merkez binasında veri havuzu ve sisteminin çözümlenemeyeceği tespitine yer verilmişti. Tolga Şardan imzalı 25 Aralık 2014 tarihli manşette, TİB binasında server’ların farklı farklı işletim sistemiyle çalıştığı, çanak antenlerle “sisteme uzaktan erişim” yönteminin kullanıldığı belirlenmişti. Kördüğümü çözemeyen TİB yetkililerinin son çare olarak “Binayı gömelim” önerisini getirdiği ifade edilmişti. Öte yandan, “Lanetli” olarak adlandırılan 1300 server’lı binaya gelecek dönemde herhangi bir devlet kurumunun talip olmayacağı kaydedilmişti.

 

Erdoğan 60 kez dinlenmiş
Bilirkişi incelemeleri kapsamında Erdoğan ve Davutoğlu’nun 17 ve 25 Aralık süreçlerinde yoğun şekilde dinlendiği tespit edildi. Kriptolu telefonlar üzerinden Erdoğan’ın 60, Davutoğlu’nun 26, Orgeneral Özel’in 28, Başbakan yardımcılarından Ali Babacan’ın 31, Bülent Arınç’ın beş, İçişleri Bakanı efkan ala’nın altı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 14 ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 28 defa dinlendiği belirlendi.

Operasyon tarihi de var
Milliyet’in ulaştığı dinleme tutanağına göre, Erdoğan’ın kullandığı kriptolu telefonun 17 Eylül 2013 ile 31 Aralık 2013 arasında 60 kez dinlendiği görülüyor. Erdoğan’ın kriptolu telefonunun, 17 Aralık 2013 operasyonunun yapıldığı tarihte 15:39:31‘de dinlendiği de anlaşılıyor. 25 Aralık operasyonunun yapıldığı tarihte bir dinleme kaydı görülmeyen Erdoğan’ın, operasyondan bir gün sonra 26 Aralık 2013 tarihinde 13:17:36, 13:18:09 ve 20:24:41 saatlerinde yaptığı üç ayrı telefon görüşmesinin de dinlendiği görülüyor.
Erdoğan’ın üç ayrı kriptolu telefonunun bulunduğu, bunlardan üçünün de dinlendiği, dinlenen bir kriptolu telefonun ise oğlu Bilal Erdoğan tarafından kullanılmış olabileceği belirtildi. Bilirkişilerin, devletin üst düzey yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonlarla yaptıkları görüşmelere ait sinyallerin yabancı ülkelere servis edilip edilmediğini de TİB’in çatısında kurulu bulunan vericileri inceleyerek araştırdığı belirtildi.