TBMM 24. Dönem 5. Yasama Yılı açılış töreni başladı. Meclis bahçesindeki askeri törenle başlayan açılış etkinliklerinin, en önemli detayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı konuşma olacak. 

 BU HABER SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR

ERDOĞAN MECLİS'TE ULAŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis açılış töreni için TBMM'ye geldi. Erdoğan'ı Meclis girişinde TBMM Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı karşıladı. Askeri törenle karşılanan Erdoğan, tören kıtasını selamlaması sonrası Meclis Genel Kurulu'na geçti. 

Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez Meclis Genel Kurulu'na seslenecek olan Erdoğan'ın konuşmasının saat 15.00'da başlaması bekleniyor.

erdogan-meclis-acilis.jpg

TEZKERE İÇİN NE DİYECEK?

Yarın Meclis'te görüşmeleri başlayacak olan Irak-Suriye tezkereleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceği mesaj da kritik öneme sahip olacak. Erdoğan'ın konuşmasında çözüm süreci ve yeni anayasa çalışmalarına ilişkin de açıklamalar yapması bekleniyor.

Meclis açılış nedeniyle akşam saat 19.00'da da Meclis Başkanı Çiçek Çiçek, Meclis'te bir resepsiyon verecek.

CHP TÖRENE KATILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Ağustos'ta Meclis'te düzenlenen yemin törenine katılmayan CHP ise 1 Ekim'de yeni yasama yılının açılışı nedeniyle düzenlenen oturuma katılma kararı aldı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin 1 Ekim'de Meclis'e gelip gelmeyecekleri yönündeki bir soruya "CHP Cumhurbaşkanı'nın gelişiyle ilgili hiç bir krizin parçası olmayacak. Keşke Cumhurbaşkanı hepimizin takdirini toplayacak bir konuşma yapsa da ben de alkışlasam" diye konuştu.

altay4c1d2487.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'teki yemin törenine CHP Milletvekili Engin Altay'ınMeclis İç Tüzük kitapçığını fırlatması damga vurmuştu.

İLK GÜNDEM TEZKERE OLACAK


Yarın ise Meclis Genel Kurulu'nda Suriye ve Irak tezkeresi görüşülecek. Suriye tezkeresi ilk kez 2012 yılında Meclis gündemine gelmişti. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine havan mermisi düşmesinin ardından hükümet tarafından hazırlanan tezkereMeclis'e gönderildi. Suriye tezkeresi en son 10 Ekim 2013 yılında Meclis'te kabul edildi,"Suriye'den Türkiye'ye yönelen tehditler karşısında hükümete yabancı ülkelere asker gönderme yetkisi veren", bu tezkenin süresi ise 17 Ekim'de sona eriyor. Hükümet yeni tezkere ile Meclis'ten aldığı yetkiyi bir yıl daha uzatmayı planlıyor.

IRAK TEZKERESİ

Irak tezkeresi ise 2007 yılından beri her yıl Meclis gündemine geliyor. Hükümet terörle mücadele kapsamında Irak'ın kuzeyine operasyon yapma ve asker gönderme kapsamında 2007 yılından bu yana Meclis'ten yetki alıyor. Suriye ve Irak tezkerelerinin tek tezkerede birleştirilerek görüşülmesinin ardından Meclis çalışmalarına Kurban Bayramı nedeniyle ara verilecek, Meclis'in bayram tatili sonrasında 14 Ekim Salı günü açılması bekleniyor. 

tbmm genel kurul salonu<a class='labels' style='color:#4d4e53' href='/search_tag.php?tags=tezkere'>  tezkere </a>görüşmeleri.jpg

Tezkere görüşmeleri sonrası Kurban Bayramı tatiline girecek olan Meclis, 14 Ekim Salı günü yeniden açılacak.

TATİL SONRASI GÜNDEN YARGI

Tatil dönüşü ise Meclis'te Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin gündeme gelmesi bekleniyor.

YILBAŞINDAN ÖNCE BÜTÇE 

Bütçe mesaisi de Meclis'i bekleyen önemli gündem maddeleri arasında olacak. Hükümet 17 Ekim'de Bütçe Yasa Tasarısını Meclis'e sevk edecek. Meclis'te bütçe önce komisyonda ardından da Genel Kurul'da görüşülecek. Meclis Kasım ve Aralık ayında önceliği bütçe mesaisine verecek.

HSYK MECLİS GÜNDEMİNE GELEBİLİR

Yargıtay ve Danıştay'da yapılan HSYK seçimlerinde iktidarın desteklediği adaylar kaybetti, Yargıtay ve Danıştay'dan HSYK'ya 5 üye seçildi. 12 Ekim'de ise hakim ve savcılar tarafından kurula 10 üye daha seçilecek. Hükümetin desteklediği adayların 12 Ekim'de yapılacak seçimleri kaybetmesi durumunda HSYK tartışmasının yeniden alevlenmesi ve konunun yine Meclis gündemine taşınması bekleniyor. Hükümet ve iktidar partisi temsilcileri HSYK ile ilgili yeni bir yasal düzenlemenin Meclis'e gelebileceğinin sinyallerini veriyor. Buna göre hükümet HSYK ile ilgili önce yasa değişikliği ardından da anayasa değişikliği yapmayı düşünüyor.

hsyk-secimleri-icin-calismalar-bayramdan-sonra-hiz-6318743_4603_o.20141001122743.jpg



SEÇİM MARATONU BAŞLIYOR

Bu yasama yılı aynı zamanda bu parlamento döneminin de son yasama yılı. 2015 genel seçimleriyle 24'ncü parlamento dönemi sona erecek. Anayasa gereği seçimler dört yılda bir yapılıyor. Seçim tarihi öne çekilmezse 2015 Haziran'ında seçim yapılacak. Seçim kararının ise seçim tarihinden önce alınması gerekiyor. Yılbaşından sonra Meclis'in artık seçim havasına girmesi bekleniyor. Bu nedenle Meclis'in önünde uzun bir çalışma dönemi yok.

YENİ ANAYASA İMKANSIZ DEĞİL

Meclis Başkanı Çiçek 29 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, seçim takvimi göz önünde bulundurulduğunda ve tatiller çıkarıldığında 60 günlük bir çalışma dönemi kaldığına işaret etti . Çiçek bu süre içinde ise seçim kanunu, siyasi partiler kanunu ve içtüzük değişikliğine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu dönemde Meclis yeni anayasa yapımı üzerinde çalışsa da yeni anayasa girişimi sonuçsuz kaldı. Yeni anayasa çalışmaları için kurulan Meclis uzlaşma komisyonu'nda dört parti sadece 60 madde üzerinde uzlaşabildi ancak bu da hayata geçirilemedi. Üzerinde uzlaşılan 60 maddelik anayasa değişikliğinin hayata geçirilmesi yönünde iktidar partisinden muhalefete yönelik çağrılar gelse yaklaşan seçim nedeniyle bu da zor görünüyor. Ancak Meclis Başkanı Çiçek'in ifadesiyle imkansız değil. Çiçek dört partinin arzu etmesi durumunda seçim öncesinde bu değişikliğin yapılabileceğini belirtti.