Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Amara Kültür Merkezi önünde patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti, 100'ün üzerinde de yaralı var. Can kaybının artmasından endişe ediliyor. Saldırıda canlı bomba ihtimali üzerinde duruluyor.

14:51 Şanlıurfa Valisi: Saldırıyı canlı bomba gerçekleştirdi

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç'taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi. Vali Küçük, ölü sayısının 28'e yükseldiğini belirterek, "100'e yakın da yaralı var. Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor" dedi. Vali Küçük, patlamayla ilgili henüz gözaltı olmadığını bilgisini de paylaştı.

14:48 Abdullah Gül'den açıklama

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı: "Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar. Ölenlere başsağlığı diliyorum" dedi.

14:44 Suruç Devlet Hastanesi: Bomba parça tesirli

Suruç Devlet Hastansi Başhekim Yardımcısı Reşat Doğan, saldırı sonrası açıklama yaptı: "Saldırıyı kınıyorum. Tam bir can pazarı. 30'un üzerinde yaralı geldi. 6 tanesi ölü geldi. Hastaların büyük çoğunluğu diğer hastanelerde. Yanıktan tutun parça tesirliyi kadar her türlü yaralılar var. Tüm yaralılar ilk olarak buraya getirildi. Buradan diğer hastanelere sevk edildi. İldeki bütün arkadaşlarımız da duyarlılar. Orada gerekli müdahaleler yapılıyor. Ben de bomba patladığında alana girdim. Yerde cesetler vardı ama üzerleri örtülüydü. Açmak istemedim. Çok sayıda ölü var, onu söyleyebilirim."

14:40 Suruç'ta 'ikinci bomba' uyarısı

Suruç Belediyesi'ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe "İkinci bomba ihtimali var" denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi.

Suruç'ta patlama

Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda vatandaş, kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürülmesine yol açtı. Bu nedenle polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için büyük çaba harcıyor. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevk edildi. Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır'dan da ambulans helikopter ilçeye sevk edildi.

14:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı

41. kuruluş yıldönümü nedeniyle KKTC'ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonla aradığı Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve diğer yetkililerden patlama konusunda bilgi aldığı öğrenildi.

14:23 Kılıçdaroğlu: Evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz

CHP Genel Başkanık Kemal Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından Twitter'dan şunları söyledi:

Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz...Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum!

14:20 Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı olay yerinde

Olayın ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü de patlama yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

14:12 Canlı bomba 18 yaşındaki kadın mı?

Suruç'ta yaşanan patlamanın bir IŞİD intihar bombacısı tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi.  Hürriyet'in haberine göre bölgedeki resmi kaynaklar, saldırının bahçede gençlerin arasına giren IŞİD sempatizanı 18 yaşında bir kadın tarafından gerçekleştiği yolunda bilgiler olduğunu öne sürüyor.

27 ölü ve yaralının olduğu belirtilen ve kitlenin tam ortasında yaşanan patlamanın kaynağının bir canlı bomba olduğunu CNN Türk'e konuşan görgü tanığı Ömer Leventoğlu söyledi. Leventoğlu, saldırganı bombanın parçalarının birleştirirken gördüğünü de ifade etti.

13:52 Görgü tanığı: 150 kişiydik

Suruç'taki saldırıdan sağ kurtulan Murat Akdağ, Radikal'e şunları anlattı:"Bahçede yaklaşık 150 kişi bulunuyorduk. Basın açıklaması yaptığımız sırada büyük bir patlama yaşadı. Onlarca ölü var. Saldırının canlı bomba olup olmadığını fark etmedik."

13:49 İçişleri Bakanlığı: 27 ölü, 100 yaralı

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Şanlıurfa'nın Suruç İlçesinde bugün saat 12:00 civarında bir terör saldırısı yaşanmıştır.
İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100'e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir.

Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Suruç'ta patlama

13:45 Kurtulmuş ve 2 bakan Suruç'a gidiyor, CHP heyet kurdu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç'taki patlamayla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i görevlendirdi. Kurtulmuş ve iki bakanın bölgeye giderek incelemelerde bulunacağı bildiriliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Suruç'a gitmek üzere bir heyet oluşturuldu. Heyette Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu ile Mehmet Şeker yer alıyor.

13:39 Ölü sayısı 25'e yükseldi, 100'ün üzerinde de yaralı var

Ajanslar ilerleyen dakikalarda ölü sayısının en az 20 olduğunu duyurdu. Sonrasında ölü sayısının 25'e yükseldiği bilgisi geldi. 100'ün üzerinde kişi de yaralandı. Patlamanın şiddetiyle çevredeki binaların canları da kırıldı. Bölgeye ambulanslar sevkedilerek yaralılara müdahale ediliyor.

13:32 Kobani'de Hükümet Binası yakınında patlama oldu

Suruç'taki bombalı saldırının hemen sonra Kobani'de Hükümet Binası'nın yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın bomba yüklü araçtan olabileceği kaydedildi. Patlamadan yaralıların da olduğu belirtildi.

Suruç'taki bombalı katliamdan hemen sonra Kobani'de de büyük bir patlama meydana geldi. Kobani'nin güneyinde bulunan Mihemed Dira Okulu'na yönelik IŞİD, bomba yüklü araçla saldırı düzenlemek istedi. Bomba yüklü aracı fark eden YPG'liler aracı etkisiz hale getirdi.

13:22 Suruç Kaymakamı: İntihar saldırısı olabilir

Patlamaya ilişkin açıklama yapan Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi patlamada intihar saldırısı ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti.

13:07 Kobani'ye geçmek istiyorlardı

Suruç'taki patlama, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'na bağlı gençlerin, Kobani'ye geçmek üzere toplandıkları merkezde gerçekleşti. Bölgedeki kaynaklar, patlamanın Amara Kültür Merkezi'nde, gençlerin Kobani'ye geçiş amaçlarını anlatmak üzere basın açıklaması yaptıkları sırada gerçekleştiğini kaydediyor.

Gençlerin, başta İstanbul olmak üzere, Kobani'ye geçmek üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinden geldikleri, Kobani'ye yardım, oyuncak gibi malzemeler götürülmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

12:59 Parça tesirli bomba 

Patlamaya parça tesirli bombanın yol açtığı ifade ediliyor. Patlamanın bahçenin girişinde gerçekleştiği öğrenildi.