Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki Özgür Suriye Ordusu gruplarının El-Bab'ı almak için mücadele verdiğini hatırlattı.

El-Bab'ın IŞİD ve PYD için çok önemli olduğunu belirten Bozoğlan, "El-Bab'a büyük bir ilerleme var. O bölgede oluşabilecek terör koridorunu da engellemek adına El-Bab kesinlikle alınacak. Daha sonra da hem Münbiç'ten bu tarafa gelmeleri engellenecek hem de doğuya doğru ilerlemelerine engel olunacak. Tabii burada PYD unsurlarının da tüm terör eylemleri ve faaliyetleri de yok edilecek." diye konuştu.

TÜRKİYE DE BU KONUDA ÇOK KARARLI

Çatışmalarda çok önemli bir komutanlarını kaybettiklerini ifade eden Bozoğlan, "Çok üzüldük ama DEAŞ da burada büyük bir kayıp verdi ve direnemeyeceğini anladıkları için de var güçleriyle mücadele ediyorlar. DEAŞ, El-Bab'ı bırakmak istemiyor çünkü orası onlar için Rakka gibi önemli bir kale. Bu, kesinlikle aşılacak. Zaten Türkiye de bu konuda çok kararlı." ifadelerini kullandı.

Bozoğlan, bölgede bir koridor oluşturmak için PYD'nin Amerika ve Avrupa'nın da desteğiyle El Bab'ı istediğini aktararak, PYD, DEAŞ'e karşı nasıl mücadele ettiyse ÖSO'yla da aynı oranda mücadele vereceğini söyledi.

"PYD'nin Suriye'de bir hedefi var." diyen Bozoğlan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O bölgede bir koridor açmak istiyor. Hedefini gerçekleştirmek için gerekirse DEAŞ ile de anlaşma yapabilir. Avrupa ve ABD'nin de desteğiyle bu hayalini gerçekleştirmek istiyor. Bu da Türkiye için güvenlik sorunu oluşturuyor. Buna müsaade edilmesi mümkün değildir. PYD hedeflerini gerçekleştirmek için zaman zaman saldırıda bulunacak ama bedelini de ödeyecekler."

Bozoğlan, bu dönemde ABD'nin PYD'ye güç sağlayacak durumda olmadığına dikkati çekerek, "Bu konuda siyasi bir zafiyet görüyoruz ama ABD'nin Trump gelene kadar PYD'ye olan desteği devam edecektir. Trump geldikten sonra oradaki denklem değişebilir. Başka yöne evrilebilir. Nasıl bir gelişme olur, bilemiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"EL BAB VE RAKKA, SURİYELİ ARAPLARINDIR''

Suriye Türkmen ve Arap Aşiretleri Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Dede de El-Bab'ın çok kritik bir noktada bulunduğunu, ÖSO'nun El-Bab'ı almasının yakın olduğunu söyledi.

Suriyeliler olarak DEAŞ ve PYD'nin ülkelerini terk etmesini isteyen Dede, şunları kaydetti:

"Suriye, terör örgütlerinin mekanı haline geldi. Artık 'Yeter' diyoruz. Rakka da El-Bab da Suriyeli Araplarındır. Artık ülkemizi de buraları da bırakıp gitsinler. İnşallah Türkiye'nin de desteğiyle ÖSO güçleri El-Bab'ı almaya yaklaştı. İnşallah buralar terör örgütlerinden temizlenmiş olacak. PYD'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Rakka'ya operasyon düzenlemesine de karşıyız. İnşallah El-Bab alındıktan sonra sıra Rakka'ya gelecek. Rakka da alınarak bizim olacak."