Güneydoğu’da hendek ve barikat operasyonlarının tamamlandığı yerlerde inşa ve ihya çalışmalarına sürdüren hükümet, Diyarbakır’ın Sur bölgesine yoğunlaşıyor. İlçede zarar tespit çalışmaları bugün başlıyor. Sahip olduğu mekanlarıyla UNESCO’nun Tarihî Miras Listesi’nde de yer alan Sur’daki imar çalışmaları Silopi, Cizre ve İdil’den farklı olacak. Teknik ve sosyal boyutta atılacak adımlarda farklı kesimlerin görüşleri de belirleyici nitelik taşıyacak. 
Kalkınma Bakanlığı koordinesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi kurumların katılımıyla ortaya konulacak hasar tespiti, hükümetin de yol haritasını şekillendirmede belirleyici olacak. Yapılacak hasar tespit çalışmaları sonrasında Sur için farklı bir yol izlenecek. İmar çalışmalarının ötesinde ihya çalışmasının gerekli olduğunu belirten AK Parti kurmayları, hasarın ortaya konulması ve sonrasında üç boyutlu bir çalışmanın yürütüleceğini belirtiyor. İzlenecek yol haritası ise özetle şöyle: 
 Teknik boyutta atılacak adımlarda sadece mimar ve mühendisler rol almayacak. Bölgenin tarihi ve kültürel niteliğinden dolayı, sanat tarihçilerinden antropologlara, sosyologlardan kentsel tasarımcılara kadar farklı kesimlerin görüşleri dinlenecek. 
 Sosyal ve kültürel boyutta, STK’lar, kanaat önderleri ve esnafla çalışma yapılacak. Şehirde 5 bin yıllık surlar ve 8 bin yıllık iç kalesiyle medeniyet için çok önemli olan bölgede, sosyal doku korunacak. 
 Ekonomik boyutta da Sur’un yeniden canlandırılması için adımlar atılacak. Bu kapsamda, esnafın yaraların sarılması, sosyal yardımlarla terörden etkilenen halkın ayağa kaldırılması hedefleniyor.
Sur’da seferberlik başlıyor