Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Diyarbakır'da çatışmaların sürdüğü Sur mahallesinden izlenimlerini yazdı. Sarıkaya'nın yazısında en dikkat çeken bölüm ise PKK'nın kadın keskin nişancıları ve Suriye ve Irak'ta kamyonetlerin arkasında gördüğümüz Doçka adı verilen ağır makineli tüfekler...

PKK, sniperlerı, iyi nefes tuttukları ve ellerini sabit halde uzun süre tutma yetisine sahip oldukları için kadınlar arasından seçiyor.

İşte o yazı:

Dolambaçları nedeniyle, on adım arkada kalanın, önünde yürüyeni kaybedeceği; yöreye özgü kömür rengi taşlarla döşenmiş ince dar sokaklar... Diyarbakır'ın, yaz günlerinin kavurucu sıcağında esintisine doyum olmayan, her daim serin mahallesi...

Bir sokak ilerimizden yükselen makineli tüfek ve patlama sesleri arasında, izinsiz, korumasız, ilintisiz dolaştığım Sur'da, semt sakinlerinin neredeyse tamamını 20 yıl önce köyleri boşaltıldığı için buraya göç edenler oluşturuyor.

KADIN SNIPER'LAR

Güvenlik güçlerinin aktardığına göre, örgüt, mahallere girişin engellenmesinde etkin olankeskin nişancıları, "iyi nefes tuttukları ve ellerini sabit halde uzun süre tutma yetisine sahip oldukları için" kadınlar arasından seçiyor. Bir görevli, havada dolaşan 2 helikopteri gösterip "Daha önce yukarıdan güçlü kameralarla, bulundukları yeri tespit edip yakalıyorduk. Şimdi çatılara ve sokak aralarına çarşaf gererek gizleniyorlar. Çoğu da evlerin üst katlarında açtıkları küçük deliklerde saklanıyor" diyor.

DOÇKA ŞEHİRDE

Güvenlik güçlerini zora sokan bir diğer durum ise teröristlerin Kobani'de öğrendikleri yöntemleri acımasızca uygulamaları ve çocuk denecek yaşta gençleri öne sürmeleri. Bir de Suriye ve Irak'ta kamyonetlerin arkasında gördüğümüz Doçka adı verilen ağır makineli tüfekler ve evlerin üst katlarına yerleşmiş sniper'lar (keskin nişancı) var tabi.

CİZRE'DE 300, SUR'DA 200 'KIRSAL MİLİTAN'

PKK, sivil toplum kuruluşlarını içine alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) aracılığıyla, 15 Ağustos günü 13 yerde "özyönetim" ilanında bulundu. Örgüt, gece başlayıp sabaha kadar bir ilçeyi, mahalleyi ele geçirme planları yaptı. Ancak Sur, Silvan, Cizre ve Nusaybin'deki ilk denemeleri sonuç vermedi; ağır kayıpla karşılaştılar.

1 ay sonra, şehir militanlarını çatışmayı bilen kırsal militanlarıyla tahkim ederek çatışmayı yükselttiler. Güvenlik birimlerine göre kırsaldan gelen militanların sayısı Cizre'de 300'e, Sur'da da 200'e çıktı.